Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Utrecht, 20 februari 2006

Nieuw Garantiefonds Kinderopvang geeft ouders financiële zekerheid

Er komt een Garantiefonds Kinderopvang waarop ouders een beroep doen als ze wel betaald hebben voor kinderopvang, maar die niet hebben gekregen. Ook ouders die gebruik maken van een bemiddelaar, kunnen bij het garantiefonds terecht, als die bemiddelaar in gebreke blijft. Voorwaarde is dat de kinderopvangorganisatie bij dit fonds is aangesloten.

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, BOinK heeft het Garantiefonds Kinderopvang opgericht samen met de twee brancheorganisaties: de Maatschappelijk Ondernemers Groep, branche kinderopvang en De Branchevereniging van Ondernemers in de Kinderopvang.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft door een bijdrage de oprichting van het Garantiefonds mogelijk gemaakt. Het fonds kan met terugwerkende kracht ook door KidsConcern gedupeerde ouders te hulp schieten. Ouders die gebruik maakten van de zogenaamde financiële module kunnen, door hun vordering op KidsConcern over te dragen aan het garantiefonds, een beroep doen op schadevergoeding door dit fonds.

Het garantiefonds wordt ondersteund door beide brancheorganisaties die daarmee gezamenlijk maximale financiële zekerheid aan klanten van de kinderopvang waarborgen. Het fonds zal gevuld gaan worden door een bijdrage van de ouders, die door de kinderopvangondernemers wordt geïnd.

Nadat de drie partijen hun achterban hebben geraadpleegd over de oprichting van het garantiefonds, kan het fonds dankzij het ministerie van SZW snel aan de slag. Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft positief gereageerd op het verzoek van partijen om de uitvoering van het fonds voor haar rekening te nemen.