Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

20-02-2006
Kwijtschelding gemeentelijke heffingen

Met ingang van 2006 is de onroerende-zaakbelasting voor de gebruiker vervallen zodat enkel nog voor afvalstoffenheffing en rioolrecht kwijtschelding kan worden gevraagd.

Voor invorderingskosten (aanmaningskosten en dwangbevelkosten) kan géén kwijtschelding worden gevraagd.

Wanneer aanvragen?
Tot en met 2005 kon vanaf het moment dat de aanslag onroerende-zaakbelasting was ontvangen, gedurende een periode van een maand kwijtschelding worden aangevraagd.
Vanaf 2006 geldt dat vanaf het moment dat de zogenaamde 'mededeling afvalstoffenheffing en rioolrecht' is ontvangen, kwijtschelding kan worden aangevraagd. Deze wordt elk jaar rond eind januari/begin februari verstuurd.

Hoe aanvragen?
Op verzoek wordt voor het aanvragen van kwijtschelding een formulier verstrekt, dat -volledig ingevuld- uiterlijk op de laatste dag van de maand, volgend op die waarin de 'mededeling rioolrecht en afvalstoffenheffing' is verzonden, dient te zijn terugontvangen. Voor dit jaar is dat 28 februari 2006.
Te laat ingediende of onjuist of onvolledig ingevulde formulieren worden niet in behandeling genomen.

Wie kan aanvragen?
Iedereen die een inkomen heeft dat op of vlak boven het bijstandsniveau ligt en niet beschikt over vermogen kan in principe in aanmerking komen voor (gehele of gedeeltelijke) kwijtschelding.

Nieuwe inwoners
Nieuwe inwoners die in de loop van het jaar in Eersel komen wonen en daardoor geen 'mededeling rioolrecht en afvalstoffenheffing' hebben ontvangen kunnen achteraf alsnog kwijtschelding aanvragen op basis van de ontvangen afrekening van het waterverbruik van Brabant Water. Hierop staan ook de betaalde afvalstoffenheffing en rioolrechten vermeld.

Informatie
Voor informatie over kwijtschelding en voor het aanvragen van een kwijtscheldingsformulier kunt u terecht bij het team Financiën, tel. 0497-53 13 01. Op verzoek kan het team assistentie verlenen bij het invullen van het aanvraagformulier. Hiervoor dient u dan vóóraf even een afspraak te maken.

Tot slot
Personen die al in 2005 in aanmerking kwamen voor kwijtschelding hoeven voor 2006 geen formulier aan te vragen. Zij krijgen binnenkort een aanvraagformulier of hebben dat inmiddels al automatisch ontvangen.