Campagne CDA


20-02-2006 | Nederland moet nog veiliger

Het CDA heeft concrete maatregels voorgesteld om Nederland nog veiliger te maken. Sinds 2002 zijn er al veel veiligheidsmaatregelen ingevoerd, maar Maxime Verhagen vindt dat Nederland nog veiliger kan en moet.

Het CDA wil veelpleger harder aan gaan pakken. Maxime Verhagen: Er moet een landelijke database komen waarin de gegevens van veelplegers worden opgeslagen. Zo kan men landelijk gewaarschuwd worden voor winkeldieven die in een bepaald district nog niet bekend zijn. Op die manier kan voorkomen worden dat een veelpleger uit Amsterdam vervolgens aan de slag gaat in Utrecht.
Daarnaast wil het CDA de regels rond proefverlof voor veelplegers aanscherpen. Als de politie niet weet waar een veelpleger verblijft tijdens het verlof, krijgt hij geen verlof. Verhagen: Wanneer iemand tijdens het verlof opnieuw in de fout gaat, moet hij de hele straf opnieuw uitzitten.

Politie
Bij de herverdeling van politiegelden mag er volgens het CDA niet bezuinigd worden op korpsen die dankzij hun inzet een laag criminaliteitscijfer hebben. Verhagen: Goed gedrag wordt wat ons betreft niet bestraft.
In een nieuw politiebestel moet meer aandacht voor de wijkagent komen. Want elke gemeente krijgt direct invloed op de lokale veiligheid. En niet meer zoals nu, alleen de 25 grootste gemeenten.

Plukze
Verhagen: Roofbendes uit bijvoorbeeld Polen moeten keihard worden aangepakt en na veroordeling ongewenst worden verklaard. Zodra ze dan weer de grens over komen, kunnen ze direct worden opgepakt. Hier cameratoezicht met nummerbord- en gezichtsherkenning voor nodig. Tot slot mag misdaad niet lonend zijn. Criminele winsten moeten via een veel ruimer plukzebeleid worden afgepakt. Dit kan door criminele jongeren direct in hun portemonnee te raken door het afpakken van hun scooter of mobiele telefoon.

Verhagen: Als we deze maatregelen doorvoeren kunnen we over vijf jaar opnieuw constateren dat Nederland veiliger is geworden.