Gemeente Leeuwarden

Aanpak vrijplaatsen Aanpak vrijplaatsen

Gezamenlijke aanpak vrijplaatsen

Bron: Gemeente Leeuwarden (20-02-2006) Burgers in de gemeente Leeuwarden die doelbewust regels en wetten overtreden of overheidsoptreden belemmeren, worden voortaan stevig aangepakt.
Staatssecretaris J.G. Wijn van Financiën, burgemeester G.D. Dales, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie G. Veenstra en teamchef van politie M.A. Jacobs tekenden maandag 20 februari een samenwerkingsconvenant die het makkelijker maakt overtredingen van bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke regels aan te pakken.

Het convenant is vooral gericht op misstanden binnen zogenaamde `vrijplaatsen'. Voorbeelden hiervan zijn sommige woonwagencentra, bordelen of achterstandswijken. Speerpunten zijn informatie-uitwisseling en onderlinge samenwerking. Het doel van het convenant is een einde te maken aan bedreiging van handhavers, ongelijke en onveilige situaties van burgers en maatschappelijk ongewenste situaties.

Begin juni heeft staatssecretaris Wijn het Actieplan vrijplaatsen naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin heeft Wijn aangegeven dat hij het bestaan van (fiscale) vrijplaatsen onaanvaardbaar vindt. Eén van de 22 concrete maatregelen in het actieplan is het voornemen tot een integrale en overheidsbrede aanpak, waartoe samenwerkingsverbanden worden gesloten met gemeenten, politie, uitvoeringsinstanties en inspecties. Het convenant met Leeuwarden is hiervan een voorbeeld.

Tot op heden is er in de gemeente Leeuwarden nog geen dringende behoefte aan de aangescherpte handhavingsregels.