Gemeente Groningen

vrijdag 17 februari:
Staatssecretaris Wijn ondertekent convenant overheidsaanpak vrijplaatsen Groningen

De gemeente Groningen, Belastingdienst, politie en het Openbaar Ministerie in Groningen pakken de vrijplaatsen in de stad Groningen gezamenlijk aan. Om dit goed mogelijk te maken tekenen staatssecretaris Wijn van Financiën, burgemeester Wallage, Hoofdofficier van Justitie Eland en plv Korpschef van de Regiopolitie Groningen van Zuidam op maandag 20 februari op het Stadhuis in Groningen een convenant.

In het convenant komen de partijen een onderlinge samenwerking en integrale aanpak overeen om het overheidsoptreden doelmatiger en doeltreffender te maken. Speerpunten in het convenant zijn informatie-uitwisseling en onderlinge samenwerking.

Vrijplaatsen zijn plekken in de gemeente, waar bewoners het doelbewust niet zo nauw nemen met regels en wetten en overheidsoptreden belemmeren. Op die plaatsen worden bijvoorbeeld inkomsten niet opgegeven bij de Belastingdienst of vinden er criminele activiteiten plaats die de veiligheid en de openbare orde onder druk zetten. Vrijplaatsen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen op het gebied van: woonwagencentra, illegale casino's, belhuizen,
coffeeshops/cannabissector, prostitutiesector en achterstandswijken. Een gezamenlijke aanpak van overtredingen van bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke regels is nodig om een einde te maken aan bedreigingen aan het adres van handhavers, aan ongelijkheid en onveiligheid van bewoners en omwonenden en aan maatschappelijk ongewenste situaties.

Begin juni 2004 heeft staatssecretaris Wijn het actieplan vrijplaatsen naar de Tweede Kamer gestuurd. De staatssecretaris heeft daarin aangegeven, dat hij het bestaan van contra legemhandelingen en (fiscale) vrijplaatsen onaanvaardbaar vindt. Eén van de 22 concrete maatregelen in het actieplan betreft het voornemen tot een integrale en overheidsbrede aanpak, waartoe samenwerkingsverbanden worden gesloten met gemeenten, politie, uitvoeringsinstanties en inspecties. Het convenant met Groningen is hier een voorbeeld van. Via het Regionaal College worden andere gemeenten in de provincie ook uitgenodigd zich aan te sluiten bij het convenant.

Foto van hetTschumipaviljoen

Naar boven
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09.00 - 16.00 uur
en donderdagavond
van 18.00 - 20.00 uur
Meer openingstijden
Bezoekadres
Gemeente Groningen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00
Meer bezoekadressen