Gemeente Groningen

maandag 20 februari:
Verkoop aandelen SIG levert gemeente Groningen 19 miljoen euro op

De gemeente Groningen heeft haar aandelen in de Stichting Industriebevordering Groningen, SIG, voor 19 miljoen euro verkocht. De gemeente krijgt daarvan 16,5 miljoen euro direct overgemaakt, koper TCN houdt twee miljoen euro als lening en er is een half miljoen gereserveerd om eventuele kosten bij de SIG te dekken. De opbrengst van de aandelenverkoop wordt onder meer besteed om het tekort van 4,7 miljoen euro van het veilingterrein Peizerweg te dekken en voorzieningen voor Meerstad te financieren (8,6 miljoen).

De SIG werd op 30 december 1947 opgericht om industrievestiging in Groningen te bevorderen. Inmiddels richt SIG zich hoofdzakelijk op het verhuren van kantoor- en bedrijfsruimten en het geschikt maken van leegstaande panden voor bedrijfshuisvesting. Zo was SIG onder meer betrokken bij bijvoorbeeld `de Puddingfabriek' in Groningen, ICT-panden op de zichtlocatie Kranenburg aan de A7, de verbouw van enkele pakhuizen aan de Noorderhaven, het Fresh & Foodcentre op Eemspoort en de Mediacentrale in de stad Groningen. Volgens wethouder Karin Dekker van Financien zat de verkoop van de aandelen SIG er al een tijdje aan te komen. "Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Groningen wat meer afstand genomen van SIG. In 1999 besloot de gemeente om geen leningen meer beschikbaar te stellen. SIG had namelijk al een sterke concurrentiepositie ten opzichte van de commerciele markt opgebouwd en bovendien werden de regels voor staatssteun en mededinging aangescherpt."

In de notitie `Herbezinning op strategie en structuur van de SIG' zijn de activiteiten van de SIG geanalyseerd en is een toekomstscenario opgesteld. Daarnaast kwam de commissie Cohen in het rapport `Markt en Overheid' met het standpunt dat overheden met exclusieve marktrechten zich niet meer mogen bezighouden met projecten die ook door normale marktpartijen kunnen worden opgepakt. Dekker: "Daarnaast stelde de gemeenteraad in 2001 voor om SIG meer handelingsvrijheid te geven. Dát, samen met de enorme groei van SIG en het rapport `Markt en Overheid' van de commissie Cohen hebben uiteindelijk geleid tot de oprichting van SIG Real Estate BV in 2002 en de verkoop van de aandelen aan TCN."

Foto van hetTschumipaviljoen

Naar boven
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09.00 - 16.00 uur
en donderdagavond
van 18.00 - 20.00 uur
Meer openingstijden
Bezoekadres
Gemeente Groningen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00
Meer bezoekadressen