TNS NIPO


Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

20 februari 2006

Kwart Nederlands inmiddels geswitcht

Een kwart van de Nederlandse bevolking geeft aan naar aanleiding van het nieuwe zorgstelsel van verzekeraar veranderd te zijn (25%). Anderhalve maand geleden bedroeg dit aandeel nog elf procent. Men heeft tot 1 maart de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te switchen: zes procent van de ondervraagden geeft aan nog van plan te zijn om voor die tijd te veranderen. In januari gaf 24 procent aan plannen te hebben om te switchen tussen de ene en de andere zorgverzekeraar. We kunnen concluderen dat velen de daad bij het woord hebben gevoegd. Constateerden we in januari dat het maximale aantal switchers op 35 procent zou uitkomen, nu is dit aandeel licht gedaald naar 31 procent.

De belangrijkste redenen om van zorgverzekeraar te veranderen, zijn ten opzichte van de vorige meting nauwelijks veranderd. Nog steeds is het feit dat een concurrerende verzekeraar lagere kosten in rekening brengt (45%) het belangrijkste motief. Een andere reden die veel genoemd wordt, is dat men via de werkgever een collectief aanbod heeft ontvangen (30%). Voor potentiële switchers zijn de lagere kosten de belangrijkste motivatie om te veranderen (72%). Belangrijkste argument om alles bij het oude te laten, is 'de betere zorg bij de huidige verzekeraar' (23%).

Basisverzekering volstaat niet
De basisverzekering volstaat voor de meeste Nederlanders niet. Bijna negen op de tien Nederlanders hebben gekozen voor een aanvullende verzekering (88%). Dit was in januari nog 85 procent. Ruim drie op de vijf ondervraagden (62%) geven aan gekozen te hebben voor een soortgelijke dekking als vorig jaar. Eén op de tien heeft gekozen voor een lagere dekking om kosten te besparen (11%).

Voor bijna tweederde van de ondervraagden gaat de nieuwe zorgverzekering meer kosten dan de oude zorgverzekering (64%). Ruim één op de vijf (22%) is in de huidige situatie goedkoper uit dan voorheen. Degenen die meer betalen, betalen als huishouden maandelijks gemiddeld ruim EUR 60 meer. Degenen die voordeliger uit zijn, besparen ten opzichte van vorig jaar maandelijks iets meer dan EUR 50.

Hoewel geen van de gevonden verschillen groot is, lijkt het erop dat met name de verzekeraars Zilveren Kruis Achmea en Interpolis klanten hebben gewonnen. Agis lijkt als gevolg van de invoering van het nieuwe zorgstelsel de grootste verliezer te worden.

C5361 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 17 februari 2006. In totaal zijn 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).