Gemeente Breda

OZB in Breda correct berekend

belastingaanslag euro

De gemeente Breda heeft de OZB correct berekend.

De ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken hebben dit weekend Breda genoemd als één van de gemeenten die de tarieven voor de OZB boven de wettelijke norm zou hebben vastgesteld. De gemeente hecht eraan hier met klem afstand van te nemen omdat de inwoners door deze berichten op het verkeerde been gezet worden.
De OZB-tarieven 2006 zijn ten opzichte van 2005 gestegen met het geldende maximum stijgingspercentage van 2%, waarbij in alle gevallen afronding naar beneden heeft plaats gevonden. Bovendien is het tarief voor eigenaren van woningen ver beneden het in de wet opgenomen rekentarief. Alle tarieven zijn vastgesteld op of beneden de door het ministerie, gestelde maximumtarieven.

In een brief van 16 februari schrijft de minister van Binnenlandse Zaken dat er in Breda mogelijk sprake is van een overschrijding van de wettelijke limiet voor de OZB-tarieven. Dit vermoeden van de minister is volstrekt onjuist. De gemeente Breda blijft met haar tarieven op of onder het wettelijk toegestane niveau.
De bron die het ministerie hiervoor gebruikt is het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Navraag bij het COELO leert dat zij op geen enkele wijze gesteld of gesuggereerd hebben dat gemeenten de maximumtarieven zouden hebben overschreden en melden expliciet dat Breda binnen het maximum blijft. De VNG is momenteel bezig met een inventarisatie onder alle door het ministerie genoemde gemeenten. De VNG zal vanmiddag namens alle betrokken gemeenten met een brief reageren naar het ministerie omdat vermoedelijk over meer gemeenten foutieve informatie is verstrekt.

De gemeente Breda stuurt vandaag ook een reactie naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De gemeente stelt hierin dat zij onaangenaam is getroffen door de berichten omdat op geen enkele manier met Breda gecommuniceerd is over het onderzoek en de daarop gebaseerde conclusies. De inwoners van Breda worden op deze manier verkeerd voorgelicht.

Breda is van mening dat het niet past om, op basis van onjuiste informatie, belastingplichtigen op te roepen de aan hen opgelegde belastingaanslagen niet te betalen en dat juist op het moment dat de gemeentelijke OZB-aanslagen bij de belastingplichtigen worden bezorgd.

De gemeente Breda verzoekt de minister dan ook om de gedane uitspraken te rectificeren.

Breda, 20 februari 2006

Te downloaden:

* brief Remkes 060903.doc