Gemeente Den Haag

Op woensdag 22 februari wordt in Wateringse Veld de elfde stadsboerderij in Den Haag geopend. Wethouder Ries Smits van Nieuwe Gebieden en Duurzaamheid verricht de officiële opening met de basisschoolleerling die de naam van de boerderij bedacht. Buurtbewoners kunnen vanaf 13.00 uur kennismaken met de koeien, schapen, kippen, geiten, konijnen en cavia's die op de boerderij leven. Verder is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de boerderijlocatie en kinderen kunnen een speurtocht maken, archeologische vondsten opgraven en spelletjes doen.

Educatieve functie
De stadsboerderijen in Den Haag hebben een belangrijke educatieve functie. De nieuwe boerderij is ingericht met interactieve werkplekken, waar kinderen met een computer veel te weten kunnen komen over de natuur. Er is ook een zuivelruimte, waar kinderen leren hoe kaas gemaakt wordt. In het leslokaal krijgen scholieren van de basisschool les over de natuur, het milieu en de dieren die op de boerderij leven.

Duurzame boerderij
De stadsboerderij is gevestigd in een oude boerderij uit de zestiende eeuw. Het gebouw is gerenoveerd tot een moderne boerderij die gebruik maakt van duurzame energie. De warmte van de aarde zorgt bijvoorbeeld voor verwarming van het gebouw in de winter, voor warm tapwater en voor koeling in de zomer. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater. Door de toepassing van deze technieken krijgen bezoekers een beeld van de mogelijkheden van het gebruik van duurzame energie en het belang hiervan.

Meer informatie over de stadsboerderij en de geschiedenis van het gebouw staat op www.denhaag.nl/stadsboerderijen.