Gemeente Den Haag

Ingrijpende operatie verloopt zonder gedwongen ontslagen

De opening van het wijkcentrum Bouwlust aan de Eekhoornrade op dinsdag 21 februari vormt het slotakkoord voor de herverdeling van de welzijnssubsidie in Den Haag. Wethouder Jetta Klijnsma zal bij de opening kort ingaan op de belangrijkste resultaten van deze ingrijpende operatie. In het kader van de herverdeling is een aantal welzijnsaccomodaties afgestoten, terwijl in andere stadsdelen juist zeven wijkcentra zijn gebouwd of grondig opgeknapt. Personeel van organisaties die er in budget op achteruit zijn gegaan is overgegaan naar instellingen die er geld hebben bijgekregen. Hierdoor is de herverdeling zonder gedwongen ontslagen afgerond.

Het nieuwe wijkcentrum Bouwlust dient als vervanging voor het gesloopte Kreade en een reeks andere kleinschalige voorzieningen in Escamp. In totaal telt het centrum een vloeroppervlak van 700 vierkante meter. Er zijn een sport- en theaterzaal in ondergebracht, maar ook een sociaal restaurant voor ouderen, een jeugdhonk en een peuterinstuif. Daarnaast hebben ook de Turkse, Marokkaanse en de Surinaamse vereniging in wijkcentrum Bouwlust onderdak gevonden.

Na Bouwlust wordt er de komende jaren ook nog vervangende nieuwbouw voor de Escampade (Escamp Carree) ontwikkeld en krijgt ook Leidschenveen nog een eigen wijkcentrum. Het geld voor de uitbreiding van de welzijnsactiviteiten in de stadsdelen Escamp, Segbroek en Leidschenveen-Ypenburg kwam beschikbaar na een besluit van de gemeenteraad in oktober 2004 om het beschikbare welzijnsgeld eerlijker over de stad te verdelen. Stadsdelen met verhoudingsgewijs veel welzijnsvoorzieningen, zoals Laak en Centrum, kregen als gevolg van dit raadsbesluit met ingang van dit jaar minder budget.

Sinds 1 januari is het aanbod van kinder-, jongeren-, volwassenen- en ouderenwerk in Escamp, Segbroek en Leidschenveen-Ypenburg fors toegenomen. De wachtlijstproblematiek in het maatschappelijk werk is in deze stadsdelen inmiddels opgeheven. Momenteel worden vier welzijnsaccomodaties opgeknapt zodat deze beter zijn afgestemd op de eisen van deze tijd, waarbij inzet van vrijwilligers wordt gestimuleerd. Op deze manier kan centrum De Naald (Scheveningen) open blijven. Ook Het Anker (Centrum) blijft open, maar moet grondig worden opgeknapt. Tot de opening van het nieuwe Anker blijven het wijk- en dienstencentrum De Kronkel en buurthuis DeeDrie beschikbaar voor wijkactiveiten.