Ingezonden persbericht


Persbericht week 8

KENNISCAFÉ Kernenergie; moeten we er nog bang voor zijn?

TUMULT , de Volkskrant en Universiteit Utrecht organiseren iedere derde maandag in de maand het KennisCafé: een ontmoetingsplek voor wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap! Vanwege het grote succes van de eerste aflevering vindt de februari-editie plaats in Filemon & Baucis op het Janskerkhof! Datum & Tijd: 20 februari, 20.00-21.30 uur. Locatie: Filemon & Baucis, Janskerkhof 22, Utrecht. Entree vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

'Kernenergie bezig aan een revival', kopte de Volkskrant begin dit jaar. Uit onderzoek van het World Nuclear Association blijkt dat kernenergie, vooral in Azië en Oost Europa, weer in trek is. India bouwt acht centrales en heeft er 24 in petto, China bouwt er dit jaar twee en heeft er 28 op de agenda staan.'De voordelen van kernenergie wegen zwaar', aldus Andre Versteegh, directeur van het nucleair kenniscentrum NRG, in het artikel. Bovendien zijn volgens nucleaire specialisten de nadelen (moeilijke opslag, grote veiligheidsrisico's) dankzij nieuwe technieken beter te overzien. 'Maar dat dachten we twintig jaar geleden ook', aldus Kees van den Bosch, onderzoeksjournalist bij VPRO-radio en schrijver van Kroniek van een eeuwige belofte, (werktitel) de geschiedenis van de snelle kweekreactor in Kalkar. Is er werkelijk wat veranderd? Moeten we nog bang zijn? Volgens techniekfilosoof en innovatiewetenschapper Harro van Lente wordt er in elk geval nog geen goede discussie gevoerd. Tijd voor een goed gesprek!

Aan het forum nemen deel Harro van Lente, docent innovatiewetenschappen Universiteit Utrecht en Andre Versteegh, nucleaire kenniscentrum NRG te Petten. Verder ook een bijdrage van Kees van den Bosch, onderzoeksjournalist (VPRO, Argos) en bezig met een boek Kroniek van een eeuwige belofte, (werktitel) over het ongelofelijk verhaal van de geschiedenis van de snelle kweekreactor in kalkar. De duurste fabriek ooit, die later een pretpark werd. In dat verhaal zit volgens Van den Bosch de hele geschiedenis van de kernenergie opgesloten. Marcel Hulspas zal zoals gebruikelijk het wetenschappelijke nieuws van de maand meedelen. Martijn van Calmthout, chef Kennis bij de Volkskrant zorgt dat de zaak niet ontploft. Studenten Kunst en Mediatechnologie van de Hogeschool voor de Kunsten vertonen een voor deze avond gemaakt filmpje. Maarten van Rossem, historicus Universiteit Utrecht, sluit af met een column.

TUMULT & de Volkskrant & Universiteit Utrecht