Gemeente Sneek


Werkzaamheden Lemmerbrug Sneek
Van 20 februari tot en met 10 maart 2006 worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de Lemmerbrug te Sneek. Het scheepvaartverkeer zal hierdoor in deze periode gestremd zijn.

De Lemmerbrug is gebouwd in de jaren 1964 - 1965. Hij werd destijds uitgevoerd met een gecombineerde brugaandrijving en opzetwerk. Even technisch: het opzetwerk zorgt er voor dat de brug vast in het landhoofd ligt. Zou dit niet het geval zijn, dan ligt de brug hinderlijk te klapperen op de oplegblokken. Om het geluid te dempen zijn de metalen blokken al eens vervangen door rubberen exemplaren.

Nu wordt er een separaat opzetwerk onder de balastkisten aangebracht. Hierdoor komt er meer druk op de oplegblokken, waardoor de brug goed vast komt te liggen. Met het huidige opzetwerk was dit niet mogelijk. De druk zou een te zware belasting vormen, waardoor er schade aan de aandrijven zou ontstaan.

In verband met het nieuwe opzetwerk moet tevens de elektrotechnische besturing worden aangepast.
De huidige schakelkast in het brugwachtershuisje, die nog uit 1965 stamt, wordt vervangen. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om het nieuwe exemplaar te verplaatsen naar de brugkelder. Hierdoor ontstaat meer ruimte in het brugwachtershuisje en wordt het bedieningspaneel overzichtelijker. De vernieuwing van de elektrotechnische besturing houdt in dat gelijktijdig de huidige veiligheidseisen kunnen worden toegepast.

Tot slot: tevens worden de landverkeersseinen vernieuwd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 14-2-2006