Gemeente Tilburg

Datum
15 februari 2006

Ruimte voor sport: college stelt prioriteiten bij accommodaties

Aanbod beter afgestemd op behoefte

Het gemeentelijk sportbedrijf heeft onderzoek laten doen naar de behoefte aan sportvoorzieningen in Tilburg en daar een maatregelenpakket aan gekoppeld. Bij de behoeftebepaling aan buitensportvoorzieningen is gekozen voor voetbal, hockey en tennis. Voor de binnensporten is de behoefte aan sporthallen berekend. Een belangrijk punt uit het maatregelenpakket is dat er een overschot aan voetbalcomplexen is in Tilburg Noord en een tekort aan voetbalvelden in de Reeshof. Om dit oplossen stelt het college voor voetbalvereniging GFC uit Tilburg Noord te verplaatsen naar het uit te geven derde voetbalsteunpunt in het wijkdeel Dalem in de Reeshof.

Het onderzoek signaleert ook knelpunten bij de voorzieningen voor voetbal in Tilburg Zuid, doordat er meer vraag is dan aanbod. Voor het gebied rondom de Ringbaan Zuid (Stappegoor e.o.) constateren de onderzoekers een tekort aan voetbalvelden van twee. Deze zijn op te lossen door een grasveld van voetbalvereniging Ons Vios en een grasveld van SC Olympus om te zetten in kunstgras.

Het tekort aan hockeyvelden in Berkel-Enschot dat wordt gesignaleerd in het onderzoek is inmiddels opgelost doordat bij hockeyvereniging Berkel-Enschot gras is vervangen door kunstgras, waardoor het veel intensiever gebruikt kan worden. Voor hockey zijn verdere maatregelen voorzien in het kader van het Masterplan Stappegoor.

Voor tennis blijken geen maatregelen noodzakelijk te zijn. Wel is er een tekort aan sporthallen op sommige plekken. In de Reeshof is dit op te op te lossen door de bouw van een sporthal bij een school voor speciaal onderwijs aan het Bladelpad, waar ook o.a. de Tilburgse Korfbalvereniging gebruik van gaat maken. In Berkel-Enschot maakt de bouw van een trainingshal voor de handbalvereniging de White Demons en korfbal-vereniging OJC´98 integraal onderdeel uit van de plannen van Koningsoord. In Tilburg stad blijft er een tekort bestaan. Bezien zal worden hoe dit tekort opgelost kan worden.

Uit het sportdeelname-onderzoek dat onderdeel uitmaakt van de nota blijkt verder dat Tilburgers niet meer of minder sporten dan andere Nederlanders. De sportdeelname in Tilburg ligt al een aantal jaren rond de 60%. Tilburg scoort hiermee vergelijkbaar met het landelijke sportdeelnamecijfer (62%).

De raadscommissie Maatschappij bespreekt de nota op 20 februari 2006.