Gemeente Oisterwijk

preventief huisbezoek 75-plussers
15-02-2006
Ondertekening convenant: preventief huisbezoek 75-plussers

De gemeente Oisterwijk en Stichting de Twern ondertekenen op maandag 20 februari a.s. om 15.45 uur het convenant voor de uitvoering van het project Preventief Huisbezoek 75 plussers. De doelstelling van het project is om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de doelgroep zo lang mogelijk te handhaven, ondanks de beperkingen die optreden als gevolg van het ouder worden. Met de ondertekening onderschrijven de gemeente en de Twern officieel hun samenwerking binnen dit project, dat wordt gefinancierd door de gemeente Oisterwijk en de Provincie Noord Brabant.

Wethouder Jan Oerlemans (ouderenbeleid) en Ron Koevoets, directeur regioteam van de Twern, zullen op de laatste scholingsbijeenkomst voor vrijwilligers van het project het convenant ondertekenen. Deze 12 vrijwilligers zijn dan opgeleid voor het afleggen van de preventieve huisbezoeken aan ouderen en zullen ter plekke uit handen van de wethouder een certificaat ontvangen.

Vragenlijst

De eerste fase van het project zal uitgevoerd worden in de wijk Waterhoef. Alle inwoners van 75 jaar en ouder in die wijk ontvangen in maart een brief van de gemeente waarin wordt verzocht mee te werken aan het onderzoek. Wanneer hier positief op wordt gereageerd, zal één van de vrijwilligers tijdens het huisbezoek de ouderen helpen een vragenlijst in te vullen. Het eenmalige gesprek is vertrouwelijk en anonimiteit is gewaarborgd. Op verzoek van de respondenten kunnen tijdens dit gesprek ook folders verstrekt worden met informatie over activiteiten voor ouderen, wonen, zorg, voorzieningen, welzijn en regelingen. Na afronding van de eerste fase zal in de kern Moergestel de tweede fase van start gaan.

Uitgangspunten

Met het convenant gaan de gemeente Oisterwijk en Stichting de Twern een inspanningsverplichting aan om de uitgangspunten van het project te waarborgen. Enkele belangrijke uitgangspunten zijn o.a. het ondersteunen van kwaliteit van wonen voor ouderen, het bevorderen van het gebruik van sociale voorzieningen, het signaleren en bestrijden van eenzaamheid bij ouderen en een goede afstemming van aanbod van dienstverlenende organisaties op behoeften en wensen van ouderen.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl