Politie Midden- en West Brabant

Politie Midden en West-Brabant houdt regionale alcoholcontrole

TILBURG, 20 februari 2006

Ruim 3100 automobilisten gecontroleerd

Politie Midden en West-Brabant houdt regionale alcoholcontrole

TILBURG: De politie van de regio Midden en West Brabant heeft vrijdagavond en nacht een grootscheepse alcoholcontrole gehouden in de districten Oosterhout, Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Tussen 18:00 uur en 04:00 uur moesten 3140 bestuurders blazen. 34 van hen hadden teveel gedronken. De politie controleerde op diverse vaste locaties in de regio. Daarnaast werden ook rijdende controles uitgevoerd. Het merendeel van het publiek reageerde positief op de controles. Aan de actie namen ruim 100 politiemensen deel.

District Tilburg:

In het district Tilburg werkten 20 politieagenten uit het district Tilburg mee aan een landelijke alcoholcontrole. Er waren op de Zevenheuvelenweg, de Baron van Voorst tot Voorstweg en Ringbaanwest controlepunten ingericht. Ruim 600 automobilisten moesten meewerken aan een blaastest. Daarbij bleek dat er acht teveel alcohol gedronken hadden.

District Oosterhout:

Op vrijdagavond 17 februari sloot de politie tussen 18.00 en 23.00 uur de A-59 af ter hoogte van parkeerplaats t Vaerland af. 19 agenten van het district Oosterhout en 11 agenten van het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant onderwierpen al het verkeer komende vanuit de richting Waalwijk en rijdende in de richting van Knooppunt Hooipolder aan een alcoholcontrole. Daarbij kreeg de politie ook hulp van rijkswaterstaat, die een rijdende afzetting en een lichtkrant plaatste. Van de in totaal 760 passanten, hadden er vier te veel gedronken.

Tussen 23.00 en 03.00 uur verplaatste de controle zich op drie plaatsen rondom het centrum van Oosterhout. Hier hadden zeven mensen te diep in het glaasje gekeken. Het totale aantal gecontroleerde aantal weggebruikers in Oosterhout bedroeg 277. Laagste Ug/L 90 (beginnend bestuurder) en de hoogste 650 Ug/l

De agenten keken natuurlijk ook naar andere overtredingen. Dit resulteerde in diverse bekeuringen terzake o.a. niet tonen rijbewijs, het niet dragen van de gordel en defecte verlichting. Twee honkbalknuppels werden in beslaggenomen die bestuurders in hun auto bij zich hadden.

District Breda:

BREDA: In het district Breda namen 17 politiemedewerkers deel aan de controle. Aan de Raadhuisstraat en de Belcrumweg, het Transverium en Trivium in Etten-Leur en de Pastoor van Kesselstraat in Zevenbergen moesten 260 automobilisten een blaastest afleggen. Vijf bestuurders werden aangehouden. Twee van hen bleken onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten. Op het bureau blies een 47-jarige inwoner van Oost West en Middelbeers een waarde van 250 ug/l. Een 56-jarige Bredanaar deed er schepje boven op en had een score van 290 ug/l. De twee andere bestuurders bleven onder de maximum limiet van 220 ug/l en zijn na de ademanalyse in vrijheid gesteld. Een 30-jarige bestuurder uit Breda zat achter het stuur van zijn auto met een rijontzegging.

District Bergen op Zoom:

BERGEN OP ZOOM: In het district werd door 33 medewerkers van de politie op 19 verschillende locaties in de gemeente Halderberge, Steenbergen, Woensdrecht, Roosendaal en Bergen op Zoom gecontroleerd. In totaal werden 1303 blaasproeven afgenomen. Agenten hielden 13 bestuurders aan die met een glaasje op achter het stuur waren gekropen, waaronder drie beginnende bestuurders. De gemeten alcoholpercentages lagen tussen 225 en 760 ug/l. De politie vorderde vier rijbewijzen in.

De gevolgen

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring van 190,-. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Dat is ook het geval bij ernstige ongevallen waarbij sprake is van alcoholgebruik en bij hardnekkige recidivisten. De politie legt alle overtreders een rijverbod op, zodat zij kunnen ontnuchteren voordat ze weer achter het stuur plaats nemen. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. Sinds 1 januari geldt voor beginnende bestuurders een afwijkende (lagere) limiet. De limiet voor deze bestuurder is 88 ug/l. Ook wordt het rijbewijs al bij meer dan 350 ug/l ingevorderd. Verder kunnen overtreders door het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) een EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze maatregel houdt in dat mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden moeten deelnemen aan een cursus over alcohol en verkeer. De cursus die drie dagen duurt en kost de deelnemer ruim 700,- . Wie de cursus niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs alsnog kwijt.

Doelstelling:

Het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer is één van de doelen die de politie in Midden en West Brabant zich gesteld heeft. Daarbij zijn dit soort controles een hulpmiddel. De politie richt zich vooral op de belangrijkste ongevaloorzaken:
· Het rijden met een te hoge snelheid
· Het rijden door rood licht
· Alcoholgebruik in het verkeer
en op oorzaken van ernstig(er) letsel:
· Rijden zonder helm
· Het niet gebruiken van de autogordel.

Uit cijfers blijkt dat het aantal verkeersdoden en het aantal mensen dat door een verkeersongeval in het ziekenhuis beland, mede door dit soort politiecontroles, jaarlijks nog steeds daalt.

Regionale acties
Deze alcoholcontrole is een gevolg van een besluit van het Korps Management Team om als regiokorps meerdere probleemvelden in de West-Brabantse samenleving gezamenlijk aan te pakken. De afgelopen twee jaren hield de politie repressieve acties rondom
verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs, vuurwerk, hennepkwekerijen, brom- en snorfietscontroles en drugsacties.

Auteur: Henk Snepvangers