Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jaarruimte in belastingaangifte meestal niet benut

NEDERLANDERS LATEN MASSAAL FISCALE KANSEN LIGGEN VOOR OUDEDAGSVOORZIENING

Amstelveen, 20 februari 2006 De Nederlandse belastingbetaler maakt onvoldoende gebruik van de fiscale mogelijkheden om zelf zorg te dragen voor een goed pensioen. Uit onderzoek van TNS NIPO en Zwitserleven blijkt dat hij niet weet hoe de jaarruimte voor de belastingaangifte berekend moet worden en ook niet van plan is dat dit jaar te gaan doen. Dit ondanks het feit dat de consument wel bereid is om tot 150 Euro per maand zelf te sparen voor het dichten van het pensioengat. Hiermee blijft een van de laatste aftrekposten in de belastingaangifte voor een belangrijk deel onbenut door de gebrekkige kennis die de Nederlander heeft van zijn financiële situatie en pensioen. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 573 werkzame Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar, maakt duidelijk dat 81% van de Nederlanders niet weet hoe de jaarruimte voor de aangifte inkomstenbelasting berekend moet worden. Ruim een kwart (26%) van de ondervraagden weet ook niet wat jaarruimte is en waarvoor het berekend moet worden. Bijna tweederde (63%) van de Nederlanders is zelfs niet van plan om de jaarruimte te berekenen voor de belastingaangifte en deze vervolgens te benutten.

Ondersteuning gewenst
Slechts 14% van de respondenten waagt zich zelf aan het berekenen van de jaarruimte. De meeste mensen zien hier erg tegen op en roepen de hulp in van vrienden of kennissen (29%) of een belastingadviseur (26%). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de belastingwebsite (18%) of een adviseur van de verzekeraar (8%) of bank (2%). De groep die vervolgens echt actie onderneemt om de jaarruimte daadwerkelijk te benutten is dus beperkt (42%). In de meeste gevallen wordt daarbij gekozen voor het sluiten van een lijfrente/koopsompolis of het doen van een extra storting in het pensioen. Interessant te zien is dat leeftijd hier nauwelijks een rol speelt. Naast vijftigers, zijn het ook veertigers en dertigers die actie ondernemen voor hun toekomst.

Oproep tot actie
Rolf van Woerkom, directielid van Zwitserleven, maakt zich zorgen over de uitkomsten van het onderzoek. Deze resultaten bevestigen wederom de gebrekkige kennis van Nederlanders als het gaat om hun financiële situatie en pensioen. We zagen dat eerder ook al op het punt van Levensloop. Slechts een beperkt deel van de bevolking heeft zicht op de financiële situatie op lange termijn en neemt hier ook daadwerkelijk actie op. Daar moet dus dringend iets aan gebeuren. Hier ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de overheid, financiële dienstverleners en maatschappelijke organisaties. Zwitserleven wil hieraan graag een actieve bijdrage leveren. Zij biedt zelf op haar website een eenvoudige check aan om de jaarruimte te berekenen. Tevens roept Zwitserleven in een radiocampagne het publiek op om dat ook daadwerkelijk te doen en daarmee ook optimaal gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden.