Ingezonden persbericht


---


STRESS ONDER BEDRIJFSEIGENAREN NEEMT WERELDWIJD TOE

. Toename van gemiddeld 50% in alle 30 onderzochte landen

. 43% van Nederlandse ondernemers heeft meer stress dan jaar geleden

. Nederland tweede op wereldwijde lijst van vakantiedagen

Alphen aan den Rijn, 20 februari 2006 - Uit het International Business Owners Survey 2006 (IBOS) van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton blijkt dat het stressniveau bij bedrijfseigenaren wereldwijd in het afgelopen jaar met 50% is gestegen. Onderzoek onder meer dan 7.000 bedrijfseigenaren in 30 landen laat zien dat dit jaar 57% van de ondervraagden een toename van stress ervaart in vergelijking met 39% vorig jaar. Slechts 5% meldde een afname van stress. Bovenaan de stresslijst staan voor het tweede jaar bedrijfseigenaren uit Taiwan, waar maar liefst 9 van de 10 ondervraagden dit jaar meer stress ervaart. Taiwan wordt gevolgd door een aantal andere landen met snel veranderende economieën, zoals China (87%), de Filippijnen (76%), Botswana (74%), Hong Kong (69%), Singapore (67%) en Zuid-Afrika (65%). Ook in Nederland is er sprake van een toename (43%), hoewel ons land nog steeds in de onderste regionen verkeert.

De minst gestresste ondernemers zijn te vinden in Europa en de Verenigde Staten, hoewel ook hier het stressniveau flink is toegenomen. Onderaan de lijst staat Zweden, waar 24% meer stress meldde, gevolgd door Italië (40%), Spanje en Frankrijk (42%), Nederland en Engeland (43%) en de Verenigde Staten (45%). Uit de regionale vergelijkingen blijkt voor de EU landen dat een gemiddelde van 44% van de ondervraagden meer stress meldde, voor de NAFTA landen een gemiddelde van 46% en voor Azië een gemiddelde van maar liefst 77%.

Het onderzoek laat tevens een direct verband zien tussen stress en het aantal vakantiedagen dat bedrijfseigenaren wereldwijd opnemen (nationale feestdagen uitgezonderd). Een meerderheid van de ondernemers in Azië vertoonde een hoge toename van stress, mogelijk als gevolg van een laag aantal vakantiedagen. Onderaan de vakantiedagenlijst staan Thailand met gemiddeld slechts 4 vakantiedagen, gevolgd door Taiwan (8 dagen), Maleisië en Turkije (beiden 10 dagen). In Europese landen werden gemiddeld verreweg de meeste vakantiedagen (22 dagen) opgenomen in vergelijking met slechts 12 dagen in Azië. In de Verenigde Staten ligt het gemiddelde aantal opgenomen vakantiedagen op 14 dagen. De wereldwijde lijst van vakantiedagen wordt aangevoerd door Frankrijk - met een gemiddelde van 27 dagen - gevolgd door Nederland (25 dagen), het Verenigd Koninkrijk en Zweden (22 dagen), Duitsland (21 dagen) en Italië (20 dagen).

Gerard Mulder, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton zegt: "In 2005 zijn de stressniveaus overal ter wereld omhoog geschoten, of de economische activiteiten nu aantrokken of juist achteruit gingen. Het bijbenen van snelle groei of het vechten tegen economische zwakte blijken dus allebei stress op te leveren. Aziatische bedrijfseigenaren staan in het bijzonder onder veel spanning nu hun bedrijven en markten een geweldige groei doormaken."

Mulder vervolgt: "Het directe verband tussen stress en vakantiedagen is fascinerend. Betekenen deze resultaten dat de ondernemers die meer vakantiedagen opnemen zich minder gestresst voelden? Of is het misschien zo dat hoe minder gestresst ze zich voelen, hoe meer vakantie ze zichzelf toestaan op te nemen? Hoe het ook zit, er zijn wereldwijd duidelijke verschillen in de vakantiepatronen, waarbij Europeanen duidelijk het meest hechten aan vakantie. Je moet je echter afvragen of het Europese model van relatief lange vakanties op de lange termijn volgehouden kan worden, vooral nu de Aziatische landen zich zo snel ontwikkelen qua kennis en productiviteit."

Andere factoren die in sommige landen bijdroegen aan het stressniveau zijn zakenreizen en bezorgdheid over de zekerheid van de baan. Zakenreizen veroorzaakten de meeste stress bij Indiase ondernemers, 41% van de ondervraagden gaf aan dat deze reizen veel of zeer veel stress veroorzaakten. India wordt gevolgd door de Filippijnen (22%), Botswana (21%) en China (20%). De landen Japan en Thailand voeren samen de lijst aan als het gaat om bezorgdheid over de zekerheid van de baan. 49% van de ondervraagden gaf aan dat deze factor hoge of zeer hoge stress veroorzaakte. De landen worden gevolgd door India (48%) en Turkije (42%). De minste stress ten aanzien van deze factor was te zien bij ondernemers in Zweden (7%), gevolgd door Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Singapore (9%).

Over het onderzoek
Het International Business Owners Survey (IBOS) van Arenthals Grant Thornton is in de herfst van 2005 uitgevoerd onder meer dan 7.000 eigenaren van middelgrote bedrijven in 30 landen. Het IBOS werd voor het eerst uitgevoerd in 2002 en is een vervolg op het European Business Survey (EBS), dat werd uitgevoerd tussen 1993 en 2001. Het onderzoek is uitgevoerd door Experian Business Strategies Limited en Harris Interactive.

Over Arenthals Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V.

Arenthals Grant Thornton is dé zakelijke sparringpartner voor bedrijven waar leiding en eigendom in één hand liggen. Ruim 450 medewerkers bedienen vanuit 8 vestigingen in de Randstad familiebedrijven, middelgrote en kleine ondernemingen op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische zaken. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende en onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 21.500 professionals actief in 111 landen en beschikt over een netwerk van circa 600 kantoren.


Noot voor de redactie/