European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/29

Brussel, 20 februari 2006

6442/06 (Presse 48)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over opheffing van de unie van kinder- en jeugdorganisaties,"RADA", door het hooggerechtshof van Belarus

De EU heeft met grote spijt kennis genomen van het besluit van het hooggerechtshof van de Republiek Belarus tot opheffing van RADA, de Belarussische unie van kinder- en jeugdorganisaties. Dit besluit is weer een zware klap voor de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld in Belarus.

"RADA" heeft een uitgebreid netwerk van betrekkingen met verschillende jeugdorganisaties in Europa opgebouwd en daarbij niet alleen voor de NGO's in de buurlanden, maar ook voor veel Europese partners als gesprekspartner in Belarus gediend. De unie heeft bij haar activiteiten getracht de beginselen van het Europese jongerenbeleid te bevorderen. "RADA" was tevens lid van het Europees Jeugdforum.

De EU herhaalt dat zij de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld in de Republiek Belarus en het opbouwen van intermenselijke contacten met Europese partners steunt. Bevordering van de dialoog en samenwerking onder jongeren in Europa, met name in aan elkaar grenzende landen, vormt een essentieel element van ons beleid.

De EU doet een beroep op de bevoegde Belarussische autoriteiten het besluit betreffende de opheffing van "RADA" te heroverwegen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.