Socialistische Partij

Scheefwoonbestrijding van Dekker is onnodig en contraproductief

20-02-2006 * De plannen van minister Dekker (VROM) ter bestrijding van `scheefwonen' leiden tot een verdere marginalisering van de woningcorporaties, een verscherping van de tweedeling tussen arme en rijke wijken en een verhoging van de woonlasten voor de middeninkomens. SP-woordvoerder Arda Gerkens vindt de plannen volstrekt contraproductief.

Arda Gerkens Met scheefwonen wordt bedoeld dat mensen in een huis wonen dat goedkoper is dan ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Ze zouden dus kunnen kiezen te verhuizen naar een duurder huis, maar doen dat niet. Bijvoorbeeld omdat ze er behoefte hebben aan een groter huis of omdat ze verknocht zijn aan hun buurt. Gerkens: "Minister Dekker stelt voor iedere vijf jaar een inkomenstoets te doen om te zien of je niet teveel verdient voor je huurwoning. Met haar huurtoets jaagt ze met name de gezinnen met inkomens tussen modaal en anderhalf keer modaal - precies de groep die ze zo graag in de wijk wil vasthouden - hun huis uit." Op deze manier hoopt de minister woningen vrij te maken voor mensen met een lager inkomen. De SP heeft liever dat er gewoon wordt gebouwd naar de maatschappelijke behoefte, in plaats van voor de hoogste bieder zoals nu vooral het geval is.

Om toch iets te doen voor de sociale diversiteit wil Dekker ook een groot deel van de naoorlogse huurwijken slopen om meer dure huizen voor hogere inkomens te bouwen. Gerkens vindt dat Dekker zichzelf daarmee in de voet schiet: "Daardoor wordt juist de voorraad betaalbare woningen kleiner, terwijl daar nou net behoefte aan is."

Volgens het eigen woningbehoefteonderzoek van het ministerie van VROM heeft 95% van de huurders een inkomen van anderhalf keer modaal of lager. De 5% die boven anderhalf keer modaal verdient huurt vooral in de (dure) vrije sector, die op dit moment ruim 5% van de woningvoorraad beslaat. Het is dus duidelijk dat de huurtoets vooral de huurders met een middeninkomen uit de sociale sector verjaagt. Die groep ontvangt geen huursubsidie en betaalt in een sociale huurwoning meestal rond de 20% van hun inkomen aan huur. Gerkens: "Wat is daar mis mee? Eigenaren van koopwoningen die langer dan tien jaar in hun huis blijven besteden meestal tussen de 10 en 20 procent van hun inkomen aan wonen. Dat is nog een stuk lager dan huurders met een middeninkomen. Moeten die eigenaren straks ook hun huis uit of een soort koopbelasting gaan betalen?"

Gerkens zal woensdag minister Dekker voorstellen om de definitie van `scheefwonen' aan te passen. "De huidige definitie is tendentieus en bedoeld om de doelgroep voor de volkshuisvesting zo klein mogelijk te houden. Daardoor kan deze minister beweren dat er voldoende betaalbare huurwoningen zijn, terwijl in werkelijkheid de wachtlijsten langer zijn dan ooit tevoren. Het is opmerkelijk dat juist de VVD en het CDA - partijen die beweren op te komen voor de middeninkomens - zorgen voor een enorme opdrijving van de woonlasten voor deze groep."