European Union



IP/06/194

Brussel, 20 februari 2006

De landbouwministers van de EU stellen vandaag een baanbrekende hervorming van het suikerbeleid vast

Krachtens deze hervorming, die op 1 juli in werking treedt, wordt een regeling die bijna 40 jaar nagenoeg ongewijzigd is gebleven, in overeenstemming gebracht met het hervormde gemeenschappelijk landbouwbeleid in de andere sectoren. Deze hervorming zal de suikerproducenten in de EU een duurzame toekomst verzekeren, de suikersector concurrerender en marktgerichter maken en de positie van de EU in de huidige ronde van wereldhandelsbesprekingen verstevigen. Hoekstenen van de hervorming zijn de verlaging van de gegarandeerde minimumprijs voor suiker met 36 %, een ruime compensatie voor de boeren en - zeer belangrijk - een herstructureringsfonds als stimulans voor niet-competitieve suikerproducten om uit de sector te stappen.

De commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling Mariann Fischer Boel is alvast "verguld met het moedige besluit van de Raad om deze veel te lang uitgebleven hervormingen te steunen". "De maatregelen lijken misschien hard", aldus de commissaris, "maar er is geen alternatief. Dankzij deze hervormingen kan de communautaire suikersector de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Bovendien hebben wij voldoende middelen om de marktdeelnemers die uit de sector moeten stappen, te helpen een andere bron van inkomsten te vinden."

De vorige regeling was na verloop van tijd onhoudbaar geworden. De suikerprijs in de EU lag drie keer hoger dan op de wereldmarkt. Bovendien werd in een uitspraak van de WTO vastgesteld dat de exportregeling van de EU indruiste tegen de internationale handelsregels. Daarbij komt nog dat de EU haar markt vanaf 2009 volledig zal openstellen voor invoer uit de 49 armste landen ter wereld.

Het feit dat de hervorming er nu komt, garandeert dat voldoende middelen ter beschikking staan om de absoluut noodzakelijke maar pijnlijke herstructurering van de sector te verzachten en de landbouwers te compenseren. De gemaakte afspraken bieden de sector zekerheid op lange termijn. Zij zullen bovendien geen cent overheidsgeld extra kosten.

De communautaire productie zal naar verwachting met 6 à 7 miljoen ton dalen tot een duurzaam productieniveau - tegen een duurzame prijs - dat de EU in staat moet stellen zich te bevoorraden met wat zij zelf produceert en invoert uit de partnerlanden in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan en uit de minst ontwikkelde landen.

Als gevolg van de scherpe afname in de uitvoer zal de EU haar WTO-verbintenissen kunnen nakomen.

De suikerproductie zal worden voortgezet in gebieden waar dat het zinnigst is, en boeren zullen een ruime compensatie ontvangen voor het inkomensverlies dat uit de prijsdaling voortvloeit. De vroegere rechtstreekse betalingen zullen worden geïntegreerd in de bedrijfstoeslagregeling en pas worden uitbetaald indien aan strenge criteria op het gebied van milieu en grondbeheer is voldaan.

In gebieden met een minder goede concurrentiepositie zal men gebruik kunnen maken van een financiële prikkel om suikerfabrieken te sluiten en voor andere doeleinden in te richten, en om de arbeiders om te scholen. Boeren zullen de kans krijgen hun productie om te schakelen.

Er is extra steun ingebouwd voor landen die hun productie met meer dan de helft terugbrengen of volledig afbouwen.

De hervorming zal ook gevolgen hebben voor suikerproducenten in de ontwikkelingslanden die steeds de vruchten hebben geplukt van de kunstmatig hoge communautaire prijzen.

De EU zal voor talrijke exporterende ontwikkelingslanden overigens een aantrekkelijke markt blijven. Wie moeite heeft om in de nieuwe constellatie het hoofd boven water te houden, zal een beroep kunnen doen op financiële steun om zijn bedrijf te moderniseren, aan te passen of te diversifiëren.

De Commissie kondigt een eenjarige verlaging van de suikerproductie aan

Met name het eerste verkoopseizoen na de invoering van de nieuwe suikerregeling kan erg pijnlijk worden, aangezien de suikermarkt vanwege de beperkte uitvoermogelijkheden last kan krijgen van overbevoorrading en de gevolgen van het herstructureringsfonds vooralsnog niet voelbaar zullen zijn. De EU zal natuurlijk gebruik maken van de uitvoermogelijkheden in het kader van de internationale verbintenissen die zij is aangegaan, maar moet tegelijkertijd de uitspraak van de beroepsinstantie van de WTO in acht nemen en rekening houden met de begrotingsbeperkingen.

De Commissie stelt daarom op verzoek van een aantal lidstaten voor om de productie van suiker in het kader van de contingenten tijdens het eerste jaar van de hervorming met 2 à 3 miljoen ton te verlagen om de druk op de markt te verlichten. Voor de toepassing van deze als een overgangsmaatregel bedoelde verlaging wordt gebruik gemaakt van de procedure van het beheerscomité. Doel van de maatregel is het evenwicht op de suikermarkt te verbeteren zonder de voorraden te vergroten.

"Deze eenmalige verlaging van de suikerproductie is van essentieel belang, willen wij ervoor zorgen dat de pas hervormde markt een goede start neemt", aldus commissaris Fischer Boel. "Als we niet ingrijpen, moet de hervorming het extra gewicht van de grote overschotten achter zich aan slepen. Dankzij deze maatregel kan ons nieuwe systeem van start gaan terwijl de markt in evenwicht is. Ik weet dat deze beslissing voor een aantal mensen problemen zal veroorzaken. Daarom zal bij de verlaging rekening worden gehouden met de speciale inspanningen van lidstaten die hebben afgezien van contingenten voor 2006/2007."

Meer informatie over de productieverlaging

De productie zal naar alle waarschijnlijkheid met 2,5 miljoen ton moeten dalen. Deze hoeveelheid wordt over de lidstaten verdeeld op basis van een evenwichtige weging van de traditionele methode (aan de hand van verdelingscoëfficiënten) en de lineaire verlaging die in de nieuwe GMO-verordening is vastgesteld. Indien een lidstaat al in het eerste verkoopseizoen heeft afgezien van suikercontingenten, worden die hoeveelheden in mindering gebracht op de verlaging. De ontwerpverordening van de Commissie zal op 2 maart ter stemming aan het Comité van beheer voor suiker worden overgelegd.