De Koerdische asielzoekers in Nederland zijn in gevaar

Dordrecht 20 februari 2006

De Koerdische asielzoekers in Nederland zijn in gevaar volgens de Yekiti partij. Asielzoekers worden momenteel uitgenodigd door een Syrische delegatie, die eigenlijk leden zijn van de Syrische inlichtingendienst (Mukhabarat). Hierdoor bestaat het gevaar voor de Koerden, dat ze het land worden uitgezet en worden vervolgd in het thuisland. Deze situatie is vergelijkbaar met het Congo incident.

Eerder was de Koerdische politieke activist uit Duitsland, Fahim Schecho de klos. Bij thuiskomst werd hij direct opgepakt door de Syrische inlichtingendienst en is hij verdwenen. De Syrische inlichtingendiensten staan bekend om hun martelpraktijken. Vorig jaar hadden vrijgelaten Koerden velen littekens overgehouden als herinnering aan de inlichtingendienst.

Volgens de persverklaring staat de Nederlandse regering de praktijken van de Mukhabarat in Nederland oogluikend toe. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hult zich in stilzwijgen. De Yekiti partij zal binnenkort om opheldering vragen bij de Nederlandse regering.

Één van de ondervraagde families zegt dat de delegatieleden vertelden te werken op verzoek van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. "Verdonk heeft er bij de Syrische president op aangedrongen de Syriërs papieren te geven voor de terugreis, omdat Nederland van hen af wilde.'' Volgende week zouden er gesprekken gepland staan in Amsterdam en Maastricht.

De Arabische medewerkers stellen vragen en proberen meer informatie los te krijgen van Koerdische asielzoekers. Bijvoorbeeld of ze economische vluchtelingen zijn of niet.

De Yekiti raadt Koerden uit West-Koerdistan aan:


1. Om contact op te nemen met Koerdische organisaties en niet alleen te gaan.

2. Om contact op te nemen met een advocaat en vluchtelingenorganisaties

3. Om niets te ondertekenen of te beantwoorden.

Al eerder raakte de IND en Verdonk in opspraak toen afgewezen asielzoekers die werden teruggestuurd naar Congo, daar werden gemarteld en opgesloten. De Nederlandse regering had toen vertrouwelijke gegevens aan de Congolese autoriteiten heeft doorgespeeld

Voor meer vragen of hulp: 0645562552
Kawa Rashid

www.yekiti.net

Zie ook: Nederlands Dagblad
Geplaatst op donderdag 16 februari 06:00
'Delegatie is Syrische geheime dienst'


---