Ingezonden persbericht


Uit Nieuwsbrief 203.10 van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum

FINANCIEEL MANAGEMENT EN KWALITEITSMANAGEMENT MOETEN PER AFDELING IN ÉÉN HAND

Integraal verantwoordelijkheid voor kwaliteit, logistiek en financiën kan het beste berusten bij één persoon en wel zo decentraal mogelijk binnen de zorgorganisatie, bijvoorbeeld op het niveau van een afdelingshoofd. Indien zich managementproblemen voordoen, is een goede probleemanalyse noodzakelijk voordat een oplossing wordt bedacht. Want wat een kwaliteitsprobleem lijkt, kan een financieel of een logistiek probleem zijn. Tot deze aanbeveling kwamen enkele van de controllers en financiële managers die op donderdag 16 februari de Masterclass Prestatie-indicatoren en management control afrondden. Zij hadden zich vanaf september 2005 gedurende twaalf middagen verdiept in onderwerpen zoals de verankering van kwaliteitsindicatoren in een plannings- en beleidscyclus en het hanteren van benchmarking om de ambities van professionals aan te sturen. Op 16.02 presenteerden de Masterclassers eindopdrachten waarin zij voorstellen deden om prestatie-indicatoren beter in het beleid binnen hun eigen instelling aan bod te laten komen. Wat de onderwijsgevenden, te weten Deloitte senior advisors ir. Edwin Sinnema en prof. Arnick Boons alsmede dr. Henk van der Steeg en ondergetekende opviel, was de unanimiteit waarmee deelnemers kozen voor integraal management op decentraal niveau.

Deloitte en Julius Centrum bereiden thans een nieuwe Masterclass voor die in september 2006 van start gaat. Heb jij belangstelling voor prestatie indicatoren? Wil jij die in het financiële management verankeren en weet je nog niet hoe? Meld je dan alvast aan voor deze Masterclass bij Coördinator Nascholing Volksgezondheid Margriet Hageman op G.M.C.Hageman@umcutrecht.nl In maart komt de aanmeldingsbrochure uit.

VERANTWOORDING

Wil je meer weten of een activiteit bijwonen naar aanleiding van een bericht, neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar Guus.Schrijvers@wxs.nl.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers

Hoogleraar Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg

Julius Centrum voor Gezo