Landstede


Landstede Kinderopvang naar België

Zondag 26 februari vertrekken drie leidsters, een pedagogisch coach en een leidinggevende van Landstede Kinderopvang Diepenveen, Zwolle en Ommen voor vijf dagen naar Turnhout Mol in België.

Kinderopvang verschilt per land. In België kunnen peuters bijvoorbeeld al vanaf hun 2,5/3-de jaar naar school. En naar de Vlaamse vorm van buitenschoolse opvang wordt hier vaak verwezen. Die vindt gewoon op school plaats en dat zou volgens het Plan Van Aartsen in Nederland vanaf 2007 ook zo moeten zijn.

Wat ik bijvoorbeeld heel graag wil weten is hoe de ervaringen zijn met die buitenschoolse opvang, vertelt leidinggevende Fenny Pieper van Landstede Kinderopvang Ommen. En hoe het komt dat maar liefst 60% van de kinderopvang wordt verzorgd door het gastouderbureau.

De drie Landstede-leidsters lopen een aantal dagen mee in de kinderopvang. De pedagogisch coach verdiept zich in de manier waarop scholing in Vlaanderen gebeurt, en hoe het kindvolgsysteem in elkaar steekt. En ik probeer meer inzicht te krijgen in de wijze waarop de gehele kinderopvang en buitenschoolse opvang in Vlaanderen geregeld is, vertelt Fenny.

De Belgische regelgevingen vind ik bijvoorbeeld interessant. Misschien is gastouderomvang daar wel zo omvangrijk omdat het wordt gestimuleerd vanuit de overheid. Om zich voor te bereiden op deze week is in vorig najaar een kennismakingsdag georganiseerd. Op basis van de ervaringen van die dag hebben we een programma opgesteld. Ik denk dat het een heel boeiende week wordt. We hebben er in ieder geval heel veel zin in!

Landstede Kinderopvang is mede verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen die door ouders aan de leidsters worden toevertrouwd. Landstede vindt het van belang dat kinderen op een pedagogisch verantwoorde wijze worden opgevangen in een omgeving waar elk kind zich veilig en geborgen kan voelen, en waar voor elk kind aandacht is.

Daarnaast is uitdaging en de mogelijkheid om te ontdekken belangrijk. Stagiaires en vrijwilligers zullen daarom regelmatig activiteiten aanbieden. Bij jonge kinderen ligt het accent op individuele aandacht, naarmate kinderen ouder worden, wordt meer nadruk gelegd op de sociale ontwikkeling.

Landstede Kinderopvang