Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 23 februari 2006

Zondag 26 februari:
Debat tussen Amsterdamse partijen over discriminatie en racisme belooft pittig te worden

Op zondag 26 februari gaan Amsterdamse partijen met elkaar in debat over het meest spraakmakende thema van het moment: de multiculturele stad. Het lijsttrekkersdebat is onderdeel van een discussiedag in Akhnaton (Amsterdam) waaraan onder andere Marijke Vos, Ed van Thijn, Mohamed Rabbae, Anja Meulenbelt en Mohammed Benzakour deelnemen.

De pittige debatten worden afgesloten met een inspirerende avond van geëngageerde muziek en cabaret van onder andere de veelbelovende cabaratier Hassanova, de rapster Bad Brya die onlangs in Marokko op nummer 1 stond en Latin Connection.

Naar aanleiding van de cartoons in het Deense blad Jyllands-Posten is in de afgelopen weken de discussie over de verhouding van 'allochtonen' en de 'Nederlandse samenleving' weer opgelaaid. Sommige politici hebben de commotie afgeschilderd als de nieuwste episode in de 'oorlog tussen beschavingen', tussen de islam en het westen.

Ook op lokaal niveau is deze discussie verscherpt. In de aanloop naar de lokale verkiezingen heeft de Amsterdamse Diamantbuurt de landelijke media gehaald wegens 'overlast' door Marokkaanse jongeren. Veertig procent van de allochtone jongeren in Amsterdam is werkloos, terwijl een groot deel van hen onder de armoedegrens leeft. Discriminatie bij het vinden van een baan of stageplek komt veelvuldig voor. Er is in de afgelopen jaren ook een politieke klimaat ontstaan die de kloof tussen 'allochtonen' en 'autochtonen' heeft vergroot. Diverse politici hebben hieraan, met name in de aanloop naar verkiezingen, voeding gegeven.

In het debat zullen de partijen aan de tand gevoeld worden over deze problemen en hun oplossingen.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het comité Geef Racisme Geen Stem waaraan leden van Samen Tegen Racisme, DIDF, Minority's, KMAN, SP en Internationale Socialisten deelnemen.

Voor de pers (

Ingezonden persbericht