Ingezonden persbericht

PvdA-kandidaten: "Haarlem kan nog veel aantrekkelijker worden als studentenstad"

PvdA wil wethouder voor studentenzaken

De PvdA wil dat na de verkiezingen één wethouder verantwoordelijk wordt voor studentenzaken. Het wordt de taak van deze wethouder om Haarlem nog aantrekkelijker te maken als studentenstad. De PvdA wil dat er meer betaalbare woningen voor studenten en starters bij komen, dat studenten makkelijker een stageplek kunnen vinden en dat uitgaan in Haarlem nog leuker wordt. Dat zeggen kandidaat-raadslid Jeroen Fritz (24), zelf net afgestudeerd, en kandidaat-wethouder Jan Nieuwenburg (38) van de PvdA.

Volgens de beide PvdA-kandidaten kan Haarlem nog veel aantrekkelijker worden als studentenstad. "In Haarlem is één van de grootste hogescholen van ons land gevestigd. Bovendien wonen veel studenten die in Amsterdam of Leiden studeren in onze stad. Toch is Haarlem nog te weinig een aantrekkelijke studentenstad. De PvdA wil daar verandering in brengen. Ook voor de economie en werkgelegenheid in onze stad is het belangrijk dat studenten zich in Haarlem vestigen en na hun studie ook in Haarlem blijven wonen en werken", aldus Fritz en Nieuwenburg.

De PvdA wil onder meer dat er meer betaalbare woningen voor studenten en starters bij komen. Jeroen Fritz: "Ik heb de afgelopen jaren als student gemerkt hoe moeilijk het is om in Haarlem een betaalbare kamer te vinden. Uit onderzoek blijkt dat de studentenkamers in Haarlem tot de duurste van het land behoren. Veel studenten kunnen dat niet betalen en blijven daarom noodgedwongen thuis wonen". De PvdA wil hier iets aan doen. Jan Nieuwenburg: "De PvdA wil dat er aan de Randweg tussen de hogeschool en het Nova College een campus komt met veel extra studentenkamers. En zolang dat nog niet af is kunnen op braakliggende stukken grond in de stad tijdelijk containerwoningen voor jongeren en studenten worden neergezet. In Amsterdam gebeurt dit al en blijkt dat een succes te zijn".

Ook wil de PvdA dat er meer stageplekken beschikbaar komen. Nieuwenburg: "De PvdA heeft daar twee weken geleden een plan voor gepresenteerd. De gemeente moet samen met het bedrijfsleven afspraken maken over meer stageplekken. En binnen de eigen organisatie moet de gemeente de komende vier jaar tenminste honderd extra stageplekken creëren". Bovendien wil de PvdA het voor afgestudeerden aantrekkelijker maken om in Haarlem een eigen bedrijf te starten. Nieuwenburg: "Wij willen dat er een bedrijfsverzamelgebouw komt voor tenminste veertig startende ondernemers. Zij kunnen daar tegen kostprijs bedrijfsruimte huren en worden door gemeente en onderwijsinstellingen begeleid bij het opstarten van een eigen bedrijf".

Tenslotte wil de PvdA dat uitgaan in Haarlem leuker en veiliger wordt. Fritz: "De afgelopen jaren heeft de PvdA ervoor gezorgd dat onder meer Patronaat en Toneelschuur een mooi nieuw gebouw hebben gekregen. Maar uitgaan in Haarlem kan nog veel aantrekkelijker worden. Zo moeten de sluitingstijden van kroegen worden vrijgelaten, zodat niet iedereen tegelijk op straat komt te staan. De overlast wordt daardoor verminderd. Veel studenten die in Haarlem wonen gaan ook uit in Amsterdam of Leiden. De PvdA wil daarom dat het aantal nachtbussen naar Amsterdam wordt uitgebreid. Bovendien zou de Zuidtangent ook 's nachts moeten gaan rijden, zodat Haarlem via Schiphol een aansluiting krijgt op het nachtnet van de NS".

De PvdA wil ook graag van studenten zelf horen wat de wethouder studentenzaken allemaal moet gaan doen de komende vier jaar. Daarom organiseert zij maandag 6 maart een debat bij de hogeschool INHOLLAND Haarlem. Hier zullen PvdA-politici met studenten in debat gaan over onder meer studentenkamers, stageplekken, ondernemen en uitgaan. Te gast zijn onder meer Lodewijk de Waal (oud-voorzitter FNV), Ferd Crone (kamerlid PvdA) en Stan Kaatee (lijsttrekker PvdA Haarlem). Dit debat begint om 16:00 uur en vindt plaats in de hogeschool INHOLLAND, Bijdorplaan 15 in Haarlem.

*** EINDE PERSBERICHT ***



Ingezonden persbericht