Gemeente Helden

Gemeente Helden gaat in buitengebied 60 km-zonering instellen

Eind februari/begin maart wordt gestart met het plaatsen van de 60 km-borden. Op de belangrijke doorgaande wegen wordt deze zonering aangegeven door blauwe 60 km- zonering portalen. Op de overige wegen gebeurt dit door plaatsing van normale 60 km-borden/flessenpalen. In een later stadium worden de overige maatregelen uitgevoerd. De uitvoering van deze maatregelen wordt ruim van tevoren aangekondigd.

Voorgeschiedenis:
Medio mei 2005 waren de eerste overlegmomenten om het buitengebied in te richten als een 60 km. zonering. Dit besluit is in december 2003 door de gehele gemeenteraad van Helden genomen. De 60 km. zonering geldt voor het hele buitengebied van de gemeente Helden met uitzondering van de belangrijkere doorgaande wegen, de zogenaamde gebiedsontsluitingswegen zoals Molenstraat, Sevenumsedijk en Meijelseweg.

Om een breed draagvlak te creëren zijn er vorig jaar zomer diverse bijeenkomsten gehouden. Vertegenwoordigers van de dorpraden, buurtverenigingen, dienstverlenende instantie´s, LLTB/agrariërs en alle inwoners van Helden waren hiervoor uitgenodigd om de invulling van het buitengebied te bespreken. Het uitgangspunt van het college was om de noodzakelijke maatregelen uit te voeren in de vorm van Snelheid Natuurlijke Aanpak-methode (SNA). Dit betekent dat de benodigde voorzieningen, die passen in het landschap en gebaseerd zijn op groencultuurtechnische maatregelen (zoals groene entree´s, dubbelzijdige laanbomen, grasstenen en hagen) uitgevoerd worden.

Het overleg met deze doelgroepen heeft geresulteerd in het plan Aanpak 60 km/u zonering buitengebied met snelheid natuurlijke aanpak.

In december 2005 heeft het college besloten dit plan over te nemen, met de aanvulling dat nogmaals bekeken wordt of nog meer groencultuurtechnische maatregelen uitgevoerd kunnen worden. Om deze groencultuurtechnische maatregelen uit te voeren, moeten er eerst wettelijke maatregelen genomen worden. Dit betekent dat de zonering duidelijk aangegeven moet worden.

Meer informatie:
Voor vragen of meer informatie over de plaatsing van de wettelijke borden kunt u contact opnemen met de projectleider Wegen, de heer Jac Bouten, tel. (077)306 67 29 of 06-53 8 41 7 61.

10-2-2006 14:04