Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jan Werle wint dertigste Franeker Schaaktoernooi
De Friese grootmeester Jan Werle heeft zijn eerste optreden na zijn succes in het Corus- schaaktoernooi bekroond met een fraaie, maar zwaar bevochten, overwinning op het 30e Franeker Schaaktoernooi. Het toernooi had een uitzonderlijk zware bezetting met spelers als Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Daan Brandenburg, Erik Hoeksema, Grisha Kondentshov en Bonno Pel. Verder was er een keur aan regionaal sterke spelers aanwezig zoals Jan Hibma, Erik Bosma, Willem Kuiper, Marcel Vermaat en Jan Boersma en Johnie Diekstra. Dat geeft de zege van Werle extra aanzien.. In totaal waren er 88 spelers en speelsters onder wie
15 jeugdspelers.

Het toernooi had een uitermate spannende verloop want na acht van de negen ronden stonden er drie man bovenaan: Jan Werle, Erik Hoeksema en Migchiel de Jong. In de slotronde won Werle overtuigend van Hoeksema, de toernooiwinnaar van 2002 en 2003. Hij kwam daarmee op een score van
7½ uit 9. De Jong speelde in de laatste ronde remise en eindigde op 7 uit 9, evenveel punten als Daan Brandenburg en Grisha Kodentshov.

Het toernooi was tegelijkertijd Open Fries Rapidkampioenschap. Die titel ging dus naar Werle. Migchiel de Jong werd besloten Fries rapidkampioen.
Bij de jeugd werd Nick Bijlsma winnaar voor Gert-Jan Rauw en Kristianne Tempelman. Verder waren er rating prijzen voor Roel Hollander en Willem Kuiper. De vierkampen leverden de volgende winnaars op: Roel Brandenburg, V. Ocelik en Y. W. Cheung.

De deelnemers waren vol lof over de organisatie, sfeer en de prijzenpot. Toernooileider Wim Niessen kon met zijn medewerkers dan ook met een goed gevoel de prijzen uitreiken.