Politie Hollands Midden

Datum: 22 februari 2006


---
Politiemonitor Bevolking van start in Hollands Midden

Regio - Op 27 februari gaat de Politiemonitor Bevolking 2006 in de regio Hollands Midden van start. Voor de negende keer wordt dit landelijke onderzoek naar criminaliteit, slachtofferschap, onveiligheid in Nederland en het functioneren van de politie gehouden. Over deze onderwerpen worden ruim 60.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder telefonisch geïnterviewd. In de regio Hollands Midden is aan 2200 inwoners een uitnodiging verstuurd om aan dit onderzoek mee te werken. De Politiemonitor Bevolking wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en een groot aantal politiekorpsen.

Het doel van het onderzoek is om op landelijk, regionaal en lokaal niveau een zo objectief mogelijk beeld te krijgen van de criminaliteit.De politie registreert alleen delicten die aangegeven of gemeld worden; een deel van de criminaliteit blijft zo verborgen. De Politiemonitor kan deze wel boven water halen. Ook willen we weten wat de mening van de bevolking is over het functioneren van de politie. Iemand die meewerkt aan dit onderzoek kan daarmee aangeven aan welke delicten de politie (extra) aandacht zou moeten besteden en hoe de politie haar dienstverlening kan verbeteren.

Doordat de monitor voor de negende keer wordt gehouden, is het mogelijk trends te volgen: nemen bepaalde problemen toe of af, daalt of stijgt het aantal slachtoffers? Verbetert de dienstverlening van de politie of neemt die af? De resultaten van de Politiemonitor Bevolking leveren daarmee belangrijke informatie voor het formuleren van nieuw beleid door de politie, het bestuur en het openbaar ministerie. Ook biedt het aanknopingspunten om in te gaan op verwachtingen die burgers hebben als het gaat om het optreden van de politie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Intomart en duurt tot eind maart. Naar verwachting worden de resultaten in de zomer van 2006 gepresenteerd.

Noot voor de redactie (