Smith& jones

Première realityprogramma over de verslavingszorg

AMSTERDAM - Een filmploeg van BNN's controversiële programma Spuiten en slikken (maandag 23:00, ned 2) gaat een realityprogramma maken over de behandeling van verslaafden door Smith & Jones addiction consultants in Amsterdam. Het is voor het eerst dat er een 'real life' informatieve documentaire wordt gemaakt waarbij camera's gedurende zes weken binnen een voorziening voor de verslavingszorg filmen.

Tijdens het programma zal Keith Bakker, directeur en oprichter van Smith & Jones worden gevolgd met de camera. Ook de werknemers van Smith & Jones (consultants) en de cliënt zelf worden gevolgd.
Keith Bakker is al eerder te gast geweest bij Spuiten en slikken. Over de nieuwe serie vertelt hij: 'Toen BNN ons benaderde met het idee waren we eerst terughoudend om mee te doen. Na enkele pittige discussies met BNN werd het ons duidelijk dat een dergelijk 'reality' infotainment programma op een heldere manier inzicht en informatie geeft over de effecten van alcohol en drugsverslaving op individuele personen en hun omgeving. Keith bakker vervolgt: 'Door het programma zal duidelijk worden dat verslaving een familieziekte is. En dat de negatieve gevolgen van een verslaving invloed hebben op alle leden binnen een familie of gezin. Door hun ongewilde betrokkenheid kunnen familieleden ook weer een verslaving van hun geliefde in stand houden. Wanneer je BNN's camera's toelaat in complexe situaties, is de ernst van een verslaving te illustreren, maar kunnen we mensen ook hoop geven. Er is een mogelijkheid om van de verslaving af te komen.' Smith & Jones kan door middel van interventies laten zien dat de 'ziekte' van een verslaafde is te behandelen en op die manier hele families geholpen kunnen worden.
In het nieuwe programma zullen een aantal interventies en behandelingen worden besproken. Alcohol, softdrugs, cocaïne, Opiaten, GHB, Ecstasy en verslaving aan medicijnen op recept.
Smith & Jones ziet de televisie als een geweldig medium om duidelijke informatie te verstrekken aan de mensen. Door mee te werken aan het programma van BNN hoopt Keith Bakker een soort publiek forum te starten. 'Verslaving moet bespreekbaar worden, zodat de mensen die eronder lijden geholpen kunnen worden.'