Politie Zuid-Holland-Zuid

27/02 Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Dordrecht, 27-02-2006 o Persberichten District II

TEVEEL GEDRONKEN
HARDINXVELD-GIESSENDAM De politie heeft op zondagmiddag 26 februari een 51-jarige man uit Finland aangehouden op de Sluisweg in Hardinxveld-Giessendam. Hij had teveel gedronken. De politie voerde een routinecontrole uit en liet de man blazen. Hij blies ver boven de streep; 610 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 6 uur.

CONTROLE FIETSVERLICHTING BLIJFT NOODZAKELIJK
GORINCHEM - In de donkere maanden van 2005/2006 heeft het Verkeershandhavingsteam (VHT) van Politie Zuid-Holland-Zuid een aantal grootschalige controles op het voeren van fietsverlichting uitgevoerd. Ook in de reguliere politiewerkzaamheden werd de afgelopen maanden extra tijd en energie gestoken in de controle op fietsverlichting. Ruim 15% van de fietsers bleek de fietsverlichting niet in orde te hebben. In totaal werden in de donkere maanden ruim1400 fietsers bekeurd.

Helaas blijkt elk jaar weer dat met name schoolgaande jeugd kennelijk niet altijd de noodzaak inziet van een goede verlichting. De politie richtte zich daarom met de verlichtingscontroles vooral op jongeren van 12 tot 16 jaar. Er werden door het VHT en wijkagenten acht grootschalige controles gehouden in Papendrecht en Alblasserdam, voor de overige plaatsen in district Alblasserwaard/Vijfheerenlanden werd de controle op verlichting gedaan door de reguliere surveillancedienst. Er werd met name op routes van en naar scholen tijdens de donkere uren gecontroleerd.

Controle op het voeren van goede (fiets)verlichting is één van de speerpunten van het VHT. Jaarlijks vindt nog steeds een behoorlijk aantal ongevallen plaats waarbij de slechte zichtbaarheid van de (brom)fietser een rol speelt. Doel van de controles is dan ook om fietsers, brom- en snorfietsers te wijzen op de gevaren van rijden zonder goede verlichting en uitleg te geven over wanneer er verlichting gevoerd moet worden. In 50% van alle ongevallen met letsel, betreft het slachtoffer een fietser. In 20% van deze ongevallen gaat het om ongevallen die plaatsvinden als het schemert of donker is. Door zorg te dragen voor goede fietsverlichting, verkleinen fietsers de kans dat andere verkeersdeelnemers hen over het hoofd zien. Het voeren van goede verlichting is overigens verplicht. Fietsverlichting voor en achter, reflecterende strips op de fietsbanden en een reflector zijn verplichte onderdelen op de fiets.

VLAM IN DE PAN
SLIEDRECHT In een woning aan de Karekietstraat is zondagavond 26 februari brand geweest. De bewoner een 24-jarige man uit Sliedrecht had een pan met vet op het gasfornuis laten staan. Hij was in slaap gevallen. De vlam sloeg in de pan. Het brandalarm ging af maar dit hoorde de bewoner niet. Een alerte buurman wel. Hij aarzelde geen moment en belde lang aan bij de woning. Toen er na aanbellen nog niets gebeurde, trapte hij de deur in en doofde de brand in de pan. De brandweer kwam ook ter plaatse. De 24-jarige bewoner verklaarde door medicijngebruik erg vast te hebben geslapen. Hij is door ambulancepersoneel nagekeken omdat hij rook in had geademd. Na onderzoek mocht de man weer terug naar zijn woning.

VERKEERSCONFLICT OP A27
POLITIE ZOEKT GETUIGEN
MEERKERK Op de A27 ter hoogte van Meerkerk is zondagavond 26 februari tussen 20.00 en 20.15 uur een 40-jarige man uit Almere slachtoffer geworden van mishandeling en vernieling van zijn auto. De man reed op de snelweg A27 in de richting van Almere. Hij werd rechts ingehaald door een donkere auto. De bestuurder van dit voertuig sneed vervolgens de 40-jarige man af. Even later kwam de 40-jarige naast de donkere auto te rijden met daarin drie personen. Zij maakten rare bewegingen met hun handen waarop de 40-jarige man een blik van afkeuring gaf. Toen hij dat had gedaan, ging het mis. De onbekende bestuurder van de donkere auto ging voor de 40-jarige rijden en trapte op de rem. Hierdoor ontstond een botsing. De 40-jarige stopte uit angst niet. Hij reed door vanwege het agressieve gedrag van de onbekenden. Kort daarna kwam de donkere auto weer aanrijden waarbij de bestuurder voertuigen links en rechts inhaalde. De onbekende haalde wederom de 40-jarige in en remde weer. Het gevolg was dat de 40-jarige man veel van baan moest wisselen om van de onbekende bestuurder af te komen. Dit lukte niet. De bestuurder van de donkere auto joeg hem de vangrail in/vluchtstrook op. Er stapten drie jongens uit de donkere auto. Een van hen boog de kentekenplaten van de auto van het slachtoffer om. Een ander sloeg het raamportier bij de 40-jarige bestuurder stuk en sloeg hem in het gezicht. Ook werd hij bij zijn nek gegrepen. De bestuurder wist de auto in de versnelling te krijgen en weg te komen. Toen de man wegreed, werd ook de ruit aan de passagierskant ingeslagen. Bij een restaurant onder aan de afslag Meerkerk alarmeerde het slachtoffer de politie.

De politie stelt een onderzoek naar deze mishandeling en vernieling. Getuigen en/of mensen die meer weten van dit incident worden verzocht contact op te nemen met de Politie Zuid-Holland-Zuid via 0900-8844 (lokaal tarief).