Unicef



Azerbeidzjan bindt de strijd aan met mazelen en rodehond 27 februari 2006, Baku - Vanaf vandaag krijgen ongeveer drie miljoen kinderen en jonge mensen in Azerbeidzjan een inenting tegen mazelen en rodehond. Op 13 maart moet deze klus geklaard zijn.

De regering van Azerbeidzjan wil met deze campagne de verspreiding van mazelen en rodehond stoppen. Daarvoor zijn ruim 6.600 vaccinatiecentra ingericht en 4.800 gezondheidswerkers aangetrokken. Mobiele teams doorkruisen het land om kinderen en jongeren op te sporen die nog nooit eerder tegen de ziektes zijn ingeënt, of die in moeilijk bereikbare gebieden wonen.

Blijvende gevolgen
Van alle ziektes die met een eenvoudige inenting zijn te voorkomen, is mazelen de dodelijkste. Elk jaar krijgen tussen de 30 en 40 miljoen kinderen de ziekte. In 2003 overleden circa 530.000 van hen aan de gevolgen, vaak door bijkomende complicaties als longontsteking, diarree en ondervoeding. Kinderen die mazelen overleven, kunnen er allerlei handicaps aan overhouden.

Kleine kinderen die rodehond krijgen, hebben vaak alleen maar last van jeukende uitslag. Als een zwangere vrouw rodehond krijgt, heeft dit doorgaans grote gevolgen voor haar ongeboren kind. Veelvoorkomende handicaps zijn doof- en blindheid.

De vaccinatiecampagne in Azerbeidzjan wordt door het ministerie van gezondheid georganiseerd, in samenwerking met de Vishnevskaya-Rostropovich Foundation (opgericht door de wereldberoemde cellist en dirigent Mstislav Rostropovich), het Amerikaanse Center for Disease Control, USAID, Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie.