Ernst & Young

ICT-tarieven staan niet meer onder druk

27 februari 2006 -

Nederland heeft weer vertrouwen in de ICT-markt. Na de terugval eind 2005 is er sprake van voorjaarsoptimisme. Een aantal signalen staat op groen: er zitten minder ICT'ers op de bank en ICT-tarieven staan voor het eerst sinds jaren niet meer onder druk. Dit blijkt uit nieuwste gegevens van de Ernst & Young ICT Barometer. Uit het onderzoek blijkt verder dat de internationale positie van Nederland als ICT-land niet zal verbeteren.

De ICT Barometer is het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland en maakt deel uit van de EY Leadership programma's van Ernst & Young. De ICT Barometer is uitgevoerd door Interview-NSS onder 603 directeuren/managers en professionals.

ICT-verwachtingen 2006:

- 81 procent verwacht geen bezuinigingen op ICT-bestedingen;
- 24 procent verwacht meer uitbesteding van ICT naar het buitenland;
- 41 procent is van mening dat de malaise in de ICT-sector nog lang niet voorbij is;
- 64 procent durft nog steeds geen ICT-aandelen te kopen.

De ICT-markt in Nederland trekt weer aan. Eén op de vijf respondenten verwacht een stijgende vraag naar in- en externe ICT'ers. In de dienstverlenende sector is dit zelfs een kwart. Het is ook de dienstverlenende sector waar men een opwaartse bijstelling verwacht van het ICT-budget voor de komende twaalf maanden. Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership: "Ondanks het optimisme voor ICT-investeringen is het verontrustend dat de groei de sectoren productie en industrie geheel voorbij gaat. Deze sectoren laten in dit onderzoek zelfs een negatief ICT-investeringssaldo zien. Dit heeft zeker consequenties voor de broodnodige innovatie in deze sectoren."

ICT-leveranciers verstrekken minder kortingen
Uit het onderzoek blijkt dat nog maar 19 procent van de ondervraagden het kortingsniveau op ICT-tarieven ziet dalen. In september 2004 gaf nog 37 procent van de ondervraagden aan dat er op dat er behoorlijke kortingen op ICT-opdrachten werden verstrekt. Dat lijkt goed nieuws voor de ICT-leveranciers die nu weer op kwaliteit hun producten en diensten kunnen verkopen.

Nederland loopt ICT-concurrentiepositie niet in
De internationale ICT-positie van Nederland zal volgens 66 procent van de ondervraagde 603 directeuren/managers en professionals in 2006 niet verbeteren. Jacob Verschuur: "De ondervraagden beoordelen het imago van de Nederlandse ICT-markt in internationaal perspectief ver onder de maat. Opvallend is dat de communicatie over de Nederlandse ICT-prestaties vaak blijven steken bij breedband of de aantallen internetaansluitingen. Onze internationale concurrentiepositie wordt veel meer bepaald door technologische innovaties en toepassingen. In dat opzicht blijft het, ondanks de focus van het innovatieplatform, behoorlijk stil."

Over de Ernst & Young ICT Barometer
De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren/managers en professionals uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Interview-NSS.

Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en de functietaken, betrokkenheid bij ICT en beslissingsbevoegdheid over ICT-aankopen. De groep ondervraagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting.

Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de Nederlandse bevolking worden gezien. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date'-informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Meer weten?
Voor meer informatie over Trends in ICT kunt u terecht bij Toby Ellson, woordvoerder van Ernst & Young, via e-mail of telefonisch 010 406 53 64 of 06 29 08 47 62. Het rapport met de onderzoeksresultaten van deze aflevering van Trends in ICT is online beschikbaar.