Hogeschool van Amsterdam

Persberichten

Hogeschool van Amsterdam introduceert minor Ondernemerschap Laetitia Griffith stimuleert studenten diep te graven

(27 februari 2006)

Laetitia Griffith, wethouder in Amsterdam voor de VVD komt woensdag 1 maart naar de Hogeschool van Amsterdam om het startschot te geven voor de nieuwe minor Ondernemerschap. Zij gaat met studenten van de minor ondernemerschap in discussie over de kansen voor ondernemen in de regio Amsterdam. Dertig projectgroepen hebben net een plan van aanpak opgesteld voor het opstarten van hun eigen onderneming. Om de verkooptechnieken van deze startende ondernemers te stimuleren heeft uitvinder Arie Appel zijn ergonomische spade ter promotie aangeboden. De studenten hebben de ambitie dit product in maart succesvol op de markt te zetten. Laetitia Griffith overhandigt de eerste spade aan een van de studenten.

De opleidingen aan de Hogeschool van Amsterdam werken sinds september 2005 volgens de major-minorstructuur. De major is het vaste deel van de opleiding. Een gemiddelde student is daar 3,5 jaar mee bezig. Om af te kunnen studeren volgen studenten nog een minor van een halfjaar. Zij kunnen -binnen bepaalde kaders- zelf kiezen welke minor ze willen doen. De HvA sluit hiermee aan op internationale ontwikkelingen.

Stimuleren ondernemerschap

De HvA heeft zich ten doel gesteld om ondernemerschap bij jong talent te stimuleren. Dit sluit aan bij de wens vanuit de economie en bij de jonge mensen die bij de HvA studeren. De minor Ondernemerschap is in ieder geval toegankelijk voor studenten van de HvA opleidingen Information Engineering, Economie en Interactieve Media.

Werkwijze

Studenten stellen in de beginperiode teams samen van vier á vijf personen waarmee zij tijdens de hele minor werken aan de realisatie van hun ondernemingsplan. In de teams werken studenten uit verschillende opleidingen samen. Vanuit de opleiding krijgen ze een coach toegewezen die iedere twee weken overleg voert om de voortgang te bespreken. Studenten zorgen zelf voor een sparring partner uit het bedrijfsleven. Een ondernemer uit het werkveld van het concept waar de studenten aan werken, die bereid is het team enkele malen te adviseren.

Droom verwezenlijken

In drie fasen wordt gewerkt naar een geaccepteerd ondernemersplan. Deze fasen zijn: van idee naar concept, van concept naar ondernemingsplan en van ondernemingsplan naar acceptatie. Het afgerond ondernemersplan wordt door de studenten gepresenteerd aan een panel van externe deskundigen bestaande uit leden van het MKB, KvK, Stew, en een zelfstandig ondernemer. Het externe panel beoordeelt het ondernemingsplan en de presentatie. Aansluitend op deze minor kunnen zeer succesvolle studenten met steun van de HvA hun onderneming daadwerkelijk starten. Zo kunnen studenten hun droom verwezenlijken en gelijktijdig hun hbo-studie afronden.

Uitnodiging

U bent van harte welkom bij de officiële start van de minor Ondernemerschap, woensdag 1 maart, 9.00 uur in de Leeuwenburg, Weesperzijde 190 (naast Amstelstation). U kunt zich aanmelden bij HvA Persvoorlichting, Marjan Dirkse, m.dirkse@hva.nl, 020 570 26 87 of 06 287 934 64.