FNV

Start Slachtofferhulp Detailhandel: 0800-0801

Werkgevers en werknemers in de detailhandel hebben via het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) de gezamenlijk hulpdienst Slachtofferhulp Detailhandel in het leven geroepen. Via het nummer 0800-0801 kunnen alle 710.000 werkenden in de detailhandel gratis slachtofferhulp krijgen.

In geval van geweld, overval, ongeval of sterfgeval in de winkel garandeert de hulpdienst ondernemers en medewerkers binnen twee uur bijstand van een professionele hulpverlener. Hoewel het aantal overvallen in de detailhandel afneemt (in 2005: 755), blijkt dat geweld en agressie op de winkelvloer toenemen en kunnen leiden tot zware emotionele schade. Snelle opvang blijkt effectief. Om de toegankelijkheid te vergroten, ontvangen alle ondernemingen in de detailhandel stickers met daarop het 0800-nummer. Dit nummer kan bij een calamiteit 24 uur per dag, 7 dagen per week worden gebeld.

De officiële start van Slachtofferhulp Detailhandel is op 23 februari in winkelcentrum Gooische Brink in Hilversum. Dan plakken Henk van der Kolk namens de werknemers en Herman van der Geest namens de werkgevers de eerste 0800-sticker op de kassa van Herenmodezaak Harmen House. Aansluitend bezoekt het FNV-Promoteam voor de detailhandel de andere winkeliers in het centrum om de stickers uit te reiken.

Datum en tijd: Donderdag 23 februari, 13.30 uur

Ontvangst: Uitspanning Lunenburg

Kerkstraat 63-1

Hilversum

Na de ontvangst vindt de officiële start van Slachtofferhulp Detailhandel plaats in de ernaast gelegen Herenmodezaak Harmen House. Daar houden Henk van der Kolk (voorzitter FNV Bondgenoten) en Herman van der Geest (voorzitter van de projectgroep Stop Winkelcriminaliteit van het HBD en voorzitter van de stuurgroep Winkelcriminaliteit van het Platform Detailhandel Nederland) korte inleidingen en plakken zij de eerste sticker. Vervolgens start de uitdeelcampagne door het FNV-Promoteam.

Tijdens de startbijeenkomst zijn hulpverleners van Slachtofferhulp Detailhandel en vertegenwoordigers van de lokale samenwerking ter bestrijding van winkelcriminaliteit in Hilversum aanwezig voor een nadere toelichting. De bijeenkomst duurt tot 14.30 uur.

Vriendelijk verzoeken wij u per mail aan te melden voor de bijeenkomst. U kunt dit doen bij Marco Buzing, m.buzing@hbd.nl (telefoon 070 33 85 650) of Hans Verweij: h.verweij@hbd.nl (telefoon 070 33 85 658). Graag uw naam (namen) en medium vermelden.