Gemeente Tilburg

Datum
27 februari 2006

Landelijk convenant milieuzonering

Ondertekening uiterlijk 21 maart 2006

Een aantal grote gemeenten, het rijk en vervoersorganisaties zijn ver gevorderd in de onderhandelingen over het sluiten van een landelijk convenant milieuzonering. Via milieuzoneringen is het mogelijk om vervuilende vrachtwagens uit het centrum van de stad te weren. Aanvankelijk leek het mogelijk om op vrijdag 24 februari over te gaan tot het tekenen van het convenant. De vervoersorganisaties hebben helaas aangegeven dat de snelheid bij het tot stand komen van de afspraken hen onvoldoende in staat heeft gesteld de achterban te raadplegen. Daarom hebben zij gevraagd om nog niet tot het tekenen van het convenant over te gaan. De overige convenantpartijen betreuren dit, maar gaan er van uit dat er uiterlijk op 21 maart 2006 wel een convenant getekend kan worden.

Bestuurlijk overleg

Naar aanleiding van het uitstel van het ondertekenen van het convenant is afgelopen vrijdag bestuurlijk overleg gevoerd tussen de betrokken gemeenten Breda, Delft, Den Bosch (mede namens Eindhoven en Helmond), Nijmegen, Rotterdam, de Provincie Noord Brabant, Staatssecretaris Van Geel van het ministerie van VROM en Tilburg.

De deelnemers aan dit overleg hebben de heer Van Geel aangegeven dat het hen ernst is met het oplossen van de luchtkwaliteitproblematiek in de binnensteden en dat het instellen van een milieuzone daarbij een belangrijk en onontkoombaar middel is. De gemeenten streven naar een eenduidige aanpak en uitvoering van milieuzonering. Hiermee worden voor de vervoerssector herkenbare uitvoeringsregels geboden waarop zij kan investeren in aanpassingen aan schoon vrachtvervoer. Vervolgens zullen overheid en bedrijfsleven samen een integraal maatregelenpakket binnen de milieuzones uitvoeren.

Voor de pers:

Thomas Heesters, gemeente Tilburg, telefoon 013 542 99 52


---- --