Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Staaij over een anti-corruptiewet in Roemenië. Deze vragen werden ingezonden op 16 februari 2006 met kenmerk 2050608100.

De Minister De Staatssecretaris
van Buitenlandse Zaken, voor Europese Zaken,

Dr. B.R. Bot Mr. Drs. A. Nicolaï

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Van der Staaij (SGP) over een anti-corruptiewet in Roemenië.

Vraag 1
Is het waar dat onlangs de Roemeense Senaat een wetsvoorstel verworpen heeft dat de oprichting van een nationaal anticorruptiebureau beoogde? 1)

Antwoord
Ja, waarbij overigens de kanttekening moet worden gemaakt dat het ging om de bekrachtiging van een noodverordening waaronder het Nationale Anti-Corruptie Departement (DNA) reeds functioneerde.

Vraag 2
Kunt u ons informeren over het verloop en de uitkomst van de parlementaire behandeling van dit wetsvoorstel, alsook over de politieke redenen waarom een meerderheid van de Roemeense Senaat tegen het voorstel gestemd heeft? Wat was de reactie van de Roemeense regering op de verwerping van het wetsvoorstel?

Antwoord
Een aantal senaatsleden van met name de oppositie had vraagtekens bij de benoemingsprocedure van het hoofd van het DNA. Tijdens de consultaties tussen de president en de vertegenwoordigers van de partijen in het Roemeense parlement werd vastgesteld dat deze procedure geen onderdeel uitmaakt van de desbetreffende verordening. De stemming werd bovendien beïnvloed doordat een groot aantal senaatsleden van de regeringspartijen afwezig was tijdens de stemming.

De Roemeense president heeft het decreet, na consultaties met alle politieke partijen, met een aantal aanbevelingen naar het parlement teruggestuurd. De verwachting is dat het decreet spoedig weer in stemming zal worden gebracht en alsnog zal worden aangenomen.

Vraag 3
Hoe beoordeelt de Europese Unie het feit dat dit wetsvoorstel de eindstreep niet gehaald heeft? Hoe zwaar zal dit feit meewegen in de conclusies die de Commissie aan het voorjaarsrapport over Roemenië zal verbinden?

Antwoord
De Commissie heeft, bij monde van de woordvoerder van de Commissaris voor Uitbreiding, de heer Rehn, aangegeven dat zij de zaak nauwlettend in de gaten houdt en dat de kwestie zal worden opgenomen in de volgende voortgangsrapporten van mei aanstaande.

Vraag 4
Wat is de positie van de Nederlandse regering ten aanzien van deze ongunstige ontwikkeling? Welke boodschap brengt u in bilateraal verband over aan de Roemeense regering?

Antwoord
De Nederlandse regering is verheugd over het feit dat de Roemeense politieke partijen door middel van de presidentiële consultaties constructief lijken te hebben meegewerkt aan het vinden van een oplossing zodat het DNA zijn werk kan voortzetten.

De regering zal het anti-corruptie beleid van de Roemeense regering nauwlettend blijven volgen. Tijdens de aanstaande reis van de minister van Buitenlandse Zaken aan Roemenië (en Bulgarije) op 1 en 2 maart zal de boodschap overgebracht worden dat de Roemeense autoriteiten de bestrijding van corruptie juist nu onverminderd dienen voort te zetten, en dat politieke steun in Roemenië daarvoor onontbeerlijk is.


1) 'Strijd tegen corruptie Roemenië stagneert', Nederlands Dagblad, 11 februari 2006; 'DNA disbanding sounds the call for saving fight against corruption', www.nineoclock.ro, 13 februari 2006.


---- --