Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Schippers over informatievoorziening inzake gezondheidszorg in Griekenland van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Griekenland aan Nederlandse ingezetenen

Kamerstuk, 24-2-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2659527

Antwoorden van de minister op kamervragen van het Kamerlid Schippers (VVD) over informatievoorziening inzake gezondheidszorg in Griekenland van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Griekenland aan Nederlandse ingezetenen (2050607560).

Vraag 1
Bent u bekend met het feit dat de Nederlandse Ambassade in Griekenland Nederlanders die zich willen vestigen in Griekenland adviseert "een deugdelijke ziektekostenverzekering af te sluiten"? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Is het u voorts bekend dat deze Ambassade dit advies verstrekt op grond van de stellingname dat het lokale(Griekse) ziekenfonds IKA een "beduidend mindere dekking biedt dan het ziekenfonds in Nederland" en dat het kwaliteitsniveau van de gezondheidsinstellingen eveneens "beduidend minder" is?

Antwoord 2
Nee, om reden dat voorafgaand aan de informatie over de gezondheidszorg de volgende tekst staat op de site van de Nederlandse ambassade in Griekenland:
" Algemene informatie over wonen en werken in Griekenland Hieronder treft u informatie die wellicht een aantal vragen m.b.t. uw voorgenomen vestiging in Griekenland kan beantwoorden. Deze informatie is algemeen van aard. De Nederlandse Ambassade tracht u met deze informatie "op weg" te helpen. Ook probeert zij om de informatie zo recent mogelijk te houden. Dit is echter niet altijd mogelijk. Om deze reden wordt u geadviseerd ook altijd contact op te nemen met de Griekse Ambassade in Den Haag en met de lokale autoriteiten van uw toekomstige woonplaats. De Nederlandse Ambassade kan geen aansprakelijkheid accepteren indien de informatie in dit document niet of niet geheel correct is."

De informatie over de gezondheidszorg wordt derhalve niet gegeven vanuit een specifieke stellingname, maar helpt mensen "op weg". De tekst nodigt betrokkenen uit na te denken over een aanvullende ziektekostenverzekering naast de basiszorg, waarin het Griekse ziekenfonds voorziet.

De Nederlandse ambassade in Griekenland is bezig haar informatiesite geheel te herzien. Naar verwachting is die op 1 maart 2006 gereed.

Vraag 3
Zijn bovengenoemde stellingnames in overeenstemming met de werkelijkheid? Zo ja, bent u, mede in het licht van de eerder door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gedane toezegging de mogelijkheden van premiedifferentiatie te onderzoeken, bereid de Kamer te informeren over de te nemen stappen?

Antwoord 3
Zie mijn antwoord op vraag 2. Daar waar vraag 3 zou impliceren dat de in Griekenland binnen het socialezekerheidsstelsel geboden zorg niet van voldoende kwaliteit is, wil ik verwijzen naar wat het Hof van Justitie daarover heeft opgemerkt.
In de arresten Kohll, zaak C-158/96, en Decker, zaak C-120/95, beide van 28 april 1998, overweegt het Hof van Justitie dat de voorwaarden voor de toegang tot en de uitoefening van het beroep van arts en van tandarts het onderwerp zijn van diverse coördinatie- of harmonisatierichtlijnen. Ook worden de voorwaarden voor de toegang tot en de uitoefening van de gereglementeerde beroepen beheerst door de richtlijnen van de Raad en een algemeen stelsel van erkenning van beroepsopleidingen.
Het Hof van Justitie is dus van oordeel dat de Europese regelgeving voldoende waarborgen biedt voor de kwaliteit van de zorgverlening. Aan deze regelgeving zijn de lidstaten onderworpen. Het staat de lidstaten wel vrij om zelf het pakket van aanspraken op zorg vast te stellen. De dekking van de Griekse sociale verzekering ziet op medische handelingen, voorzieningen, opvang en verzorging, die een grote mate van overeenkomst vertonen met de Nederlandse. Ik heb de Tweede Kamer toegezegd om voor het einde van het zomerreces nader te informeren over de mogelijkheden van premiedifferentiatie. Ik zal daaraan voorafgaand geen stappen ondernemen.