Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Architectenbureaus
27-02-2006

De onderhandelingen met BNA hebben in de afgelopen 2 maanden een principeakkoord opgeleverd voor een nieuwe CAO voor de medewerkers in dienst van Architectenbureaus.

Uit de drieluik Pensioen, CAO en Arboconvenant is de nieuwe pensioenregeling in december al aan u voorgelegd. De vervolgonderhandelingen in januari betroffen de CAO zelf en de opvolging van het Arboconvenant. Nu er (uiteindelijk) overeenstemming is over de teksten van het principeakkoord wil CNV Dienstenbond deze graag aan u voorleggen.

In het bereikte principeakkoord worden de volgende hoofdlijnen aan u voorgelegd:

* een CAO voor de duur van 15 maanden met een loonstijging van 1,75 procent per 1 juli aanstaande;

* loondoorbetaling bij ziekte tijdens de eerste 2 jaar van ziekte die in de praktijk gelijk is aan 2 jaar lang aanvulling tot 100 procent;

* een collectief aanbod voor een zorgverzekering (met extra korting voor CNV-leden als u werkzaam bent bij een niet-BNA bureau);
* brede toepassing van de kinderopvangregeling (in stappen). Vanaf 1 juli as. gelden er geen beperkingen meer ten aanzien van aantallen kinderen die deel mogen nemen;

* arbeidsvoorwaardelijke afspraken bij gebruik van levensloop;
* onderzoek naar de werk-eisen die op middellange termijn aan u worden gesteld. Door inzicht in de arbeidsmarktontwikkelingen kan er op branche niveau tijdig worden bijgestuurd.

De nieuwe wetgeving per 1 januari jl. heeft daarmee haar sporen nagelaten in het bereikte resultaat. Voor wat betreft langdurige ziekte is de discussie echter nog niet afgelopen. CNV Dienstenbond wil ook voor zieke werknemers, die langer dan twee jaar ziek zijn een goede inkomensvoorziening treffen. Met gebruikmaking van de vroegere WAO-hiaat premie denken we daarin te kunnen voorzien. Door het risico onder te brengen bij het pensioenfonds verwachten we bovendien voor weinig geld een goed vangnet te kunnen bieden. Over dit onderwerp is wel in hoofdlijnen overeenstemming bereikt, maar dit moet nog verder worden uitgewerkt. De tekst van het principeakkoord treft u aan, onder dit bericht.

Arbeidsomstandigheden
Het Arboconvenant wordt dit voorjaar officieel afgesloten. Ondanks de positieve uitkomsten van het convenant zijn de voornaamste risicos (RSI & Werkdruk) nog niet uitgebannen uit de sector. Om uw risicos verder te verminderen zal de komende jaren worden doorgegaan met de aanpak uit het convenant. In Akkoord van afgelopen week heeft u daarover ook al één en ander kunnen lezen. De aanpak wordt in de toekomst wel verbreed, waarbij een aantal onderwerpen samen komen: voorkomen van uitval, be-geleiden, en ondersteunen bij reïntegreren. In het bijna afgeronde convenant heeft veel nadruk gelegen op het voorkomen van uitval en onderkennen van risicos.

Waardering CNV Dienstenbond
Afgezet tegen de aanvankelijke voorstellen leggen we de uitkomsten met een positief advies aan u voor. Daarnaast willen we graag ingaan op signalen van leden over de koopkrachtontwikkeling. Voor wat CAO-partijen zelf in de hand hebben betreft dit de kosten van de pensioenregeling. De gevraagde pensioenpremie is in euros omhoog gegaan en afhankelijk van uw salarispositie kunnen dit grote bedragen zijn. Ondanks de zorgvuldigheid van het inrichten van de nieuwe regeling en de voorlichting daarover leidt dit tot teleurstellingen. In reactie daarop zullen BNA en CNV Dienstenbond aan het pensioenfonds voorleggen of er, als gevolg van de positieve beursontwikkelingen, ruimte is om de premie te verlagen.

Uw reactie
Leden hebben een formulier thuis gestuurd gekregen waarmee u uw stem kunt uitbrengen over het bereikte principeakkoord. We zien uw reactie graag tegemoet, uiterlijk 13 maart, 17.00 uur.

Informatie Arboconvenant
Leden hebben twee werkbladen opgestuurd gekregen die recent zijn uitgegeven door het Arboconvenant. Speciaal wil ik uw aandacht vragen voor het symposium 'Ctrl Arbo', dat wordt georganiseerd op 7 maart as. Het symposium vindt plaats in het Van Nelle gebouw in Rotterdam en is gratis toegankelijk. In de 'Instelwijzer' van het Arboconvenant Architecten vindt u 23 handige tips & adviezen voor het instellen van tekenprogrammas

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer (023)5651052. Wist u dat CNV Dienstenbond de laagste contributie kent van alle vakbonden die binnen de architectenbureaus actief zijn?

De tekst van het principeakkoord voor personeel in dienst van Architectenbureaus:

Looptijd
CAO-partijen sluiten een CAO af met een looptijd van 15 maanden; van
1.1.2006 tot en met 31.3.2007.

Salarissen en salarisschalen
De salarissen en de salarisschalen zullen met ingang van 1 juli 2006 met 1,75% worden verhoogd.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid
Loondoorbetaling 1e en 2e ziektejaar:

In verband met de wetswijzigingen op het terrein van arbeidsongeschiktheid spreken CAO-partijen af in geval van arbeidsongeschiktheid de loondoorbetaling tijdens ziekte als volgt te verdelen: eerste ziektejaar 100% van het salaris; tweede ziektejaar 70% van het salaris en indien de werknemer zich houdt aan de voorschriften van de Wet Verbetering Poortwachter 100% van het salaris. In de CAO zal nader worden geconcretiseerd wanneer de werknemer voldoende actief meewerkt aan zijn reïntegratie en in aanmerking komt voor 100% loon-doorbetaling in het tweede ziektejaar.

Inkomensaanvulling 3e en volgende ziektejaren in geval van WIA-uitkering bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid:

In verband met de nieuwe Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) spreken CAO-partijen af werkgevers te verplichten voor hun werknemers een verzekering voor inkomens-aanvulling af te sluiten. Hierbij zal worden aangegeven aan welk basisniveau de verzekering moet voldoen. De hiervoor benodigde premie komt structureel voor rekening van de werk-nemer, in te houden op het salaris. Onderzocht wordt of bij het Pensioenfonds Architecten-bureaus een gewenst verzekeringsniveau met een premie van 0,25% te bereiken is. Hierbij wordt betrokken de door werknemers tot eind 2005 opgebrachte 0,25% premie voor de bij het Pensioenfonds ondergebrachte WAO-hiaatverzekering (Invaliditeitspensioen). CAO- partijen hebben de voorkeur voor onderbrenging van bedoelde inkomensverzekering bij het Pensioen-fonds.

Herziening Ziektekostenstelsel

* Er kan door werknemers (van bij de BNA aangesloten bureaus en leden van de betrokken vakbonden) gebruik worden gemaakt van de door de BNA afgesloten mantelovereenkomst met OHRA voor een gunstige basisverzekering en de aanvullende keuzepakketten.
* Werkgevers zullen geen bijdrage geven t.b.v. deze verzekeringen, anders dan de 6,5% inkomensafhankelijke bijdrage op basis van de Zorgverzekeringswet.

* Artikel 28 (verzekering tegen ziektekosten) van de CAO komt te vervallen; CAO-partijen bespreken nog de juridische consequenties hiervan voor de periode vanaf 1 januari 2006 tot de datum dat de nieuwe CAO algemeen verbindend wordt verklaard.

Arboconvenant

* Aan artikel 36 CAO zal worden aangevuld met een nieuw lid 6: CAO partijen spreken af in het eerste kwartaal van 2006 de uitkomsten van het eindonderzoek naar de resultaten van het lopende Arboconvenant te evalueren om mogelijk te komen tot een vervolgactiviteit of convenant. Tot 31 december 2006 zullen de vervolgactiviteiten worden gefinancierd door een SFA-subsidie.
* In de CAO wordt het protocol Gezond Werken opgenomen met de volgende strekking:

Partijen spreken af dat zij initiatieven zullen nemen om de branche op de hoogte te brengen en blijven brengen van de ervaringen uit het eerste convenant en dat zij ook initiatieven zullen nemen om werkdruk en RSI-gerelateerde problemen sterk te verminderen. Na een jaar zal geëvalueerd worden of de gekozen werkwijze de juiste is. De intentie is om het vervolgconvenant een totale looptijd van vier jaar te geven. Partijen spreken ook af om samen te werken aan een geïntegreerde aanpak onder de noemer van Gezond Werk. Kern hiervan is dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn om mensen met arbeidsbeperkingen hun capaciteiten te laten benutten. Dit kan het best in een integrale benadering van preventiebeleid, arbeidsomstandighedenbeleid, verzuimbegeleiding, reïntegratiebeleid en inkomenbeleid. Daarnaast spreken partijen af dat van werkgever en werknemer een maximale inzet verwacht mag worden om de resterende verdiencapaciteit te benutten waarbij de voorkeur uitgaat naar behoud van de bestaande arbeidsrelatie. Als finale toets hiertoe zal het sectorbureau faciliteiten geven voor arbitrage. In de eerste drie maanden na afsluiten van dit contract zullen partijen zich inzetten om bovenstaande afdoende te regelen, zo mogelijk in samenspraak met verzekeraar OHRA, als contractpartner van de BNA.
* De in de huidige CAO opgenomen tekst van Bijlage I "Concrete maatregelen uit het Plan van Aanpak behorende bij het Arboconvenant" zal worden geëvalueerd en zonodig worden aangepast.

Arbeidsmarktonderzoek
Het is de wens van CAO-partijen om in 2006 een Arbeidsmarktonderzoek te starten. Dit onderzoek zal in ieder geval inzicht moeten geven in:
* de werkzekerheid in de branche;

* de competenties en technische vaardigheden waarover mensen moeten beschikken op verschillende niveaus over 5 respectievelijk 10 jaar.

Kinderopvang

* Met ingang van 1 januari 2006 zal het artikel 26 CAO worden aangepast zodanig dat de regeling met ingang van die datum geldt voor twee kinderen.

* Met ingang van 1 juli 2006 zal de regeling geen beperking meer inhouden ten aanzien van het aantal kinderen en bedraagt de financiële tegemoetkoming van de werkgever een zesde van de kinderopvangkosten voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar, in ieder geval tot en met het moment dat het kind de basisschool verlaat.

* In de CAO zal worden opgenomen dat het recht op de financiële tegemoetkoming is gekoppeld aan de dagen dat ook daadwerkelijk wordt gewerkt.

Levensloop/Cao à la carte
Ten aanzien van de levensloopregeling dient de CAO te worden aangepast. De volgende arbeidsvoorwaardelijke zaken worden in de CAO opgenomen:

* De levensloopregeling kan gebruikt worden voor verlofperioden van minimaal 2 maanden of vervroegde pensionering. Tevens kan het tegoed gebruikt worden als compensatie van het inkomen bij opname van onbetaald verlof in het kader van de Wet Arbeid en Zorg.
* Een verlofperiode dient minimaal 6 maanden voorafgaand aan de verlofperiode bij de werkgever te worden aangevraagd. Deze bepaling geldt niet bij het opnemen van verlof in het kader van de Wet Arbeid en Zorg.

* Pensioenopbouw tijdens een verlofperiode gaat door overeenkomstig de premieverdeling als in de Pensioenregeling afgesproken.
* Een eventuele deelname in een collectieve ziektekosten verzekering loopt door.

* Eventuele salarisverhogingen cq salarisaanpassingen worden na het verlof toegekend.

* In geval van ziekte tijdens de verlofperiode wordt het verlof niet opgeschort.

* Verdere secundaire arbeidsvoorwaarden, vergoedingen, gebruik lease-auto, gsm, etc. tijdens een verlof periode worden op bureau niveau geregeld.

De tekst van artikel 22 CAO dient te worden herzien met als uitgangspunt dat hetgeen wettelijk is toegestaan gehandhaafd blijft.

Seniorendagen. Artikel 19 Vakantierechten
De CAO voorziet in extra vakantierechten bij het behalen van bepaalde leeftijdsgrenzen. CAO-partijen willen benadrukken dat nimmer bedoeld is om een discriminerende regeling te treffen. De bepalingen blijven zoals ze waren. Als later zou blijken dat het artikel als discriminerend aangemerkt wordt dan zullen CAO-partijen een andere regeling afspreken met gelijke rechten.

Herijking salaris schalen
Een eventuele herijking van de salarisschalen dient parallel te lopen met een functie-evaluatie en een mogelijke aanpassing van het functiehandboek.

Protocollen
De protocollen "Modernisering CAO" en "Bijzondere verloven, arbeid en mobiliteit" blijven gehandhaafd; zo mogelijk wordt een datum benoemd om deze protocollen uit te voeren.