Vereniging Milieudefensie


`Droge Voetenlaarzen' voor alle raadsleden

Zwolle moet voorloper klimaatbeleid worden

Amsterdam, 27 februari 2006 - Zwolle kan in de regio voorloper worden op het gebied van energie en klimaatbeleid. Het klimaatbeleid van Zwolle is de afgelopen jaren zo sterk verbeterd, dat een klimaatneutrale gemeente haalbaar is geworden. Drie politieke partijen hebben al aangegeven deze ambities te ondersteunen, maar de andere partijen lijken deze kans te laten liggen. Om de gemeenteraad te stimuleren te kiezen voor een ambitieus klimaatbeleid, overhandigt de Partij voor Droge Voeten (PvDV) dinsdag 28 februari aan de gehele raad laarzen, het symbool van de strijd tegen klimaatverandering.

Een meerderheid van de Nederlanders ziet klimaatverandering als het belangrijkste milieuprobleem van deze eeuw. De gemeente Zwolle geeft in haar eigen energiebeleid ook aan dat `klimaat en energie zich lenen voor een ambitieuze doelstelling'. Met enkele concrete maatregelen kan Zwolle deze ambities waarmaken en bovendien veel klimaatwinst boeken. Door eenvoudigweg over te stappen op 100 procent groene stroom, alleen nog energiezuinige lampen en kantoorapparatuur te kopen, gebouwen te isoleren en nieuwe verwarmingsketels te instaleren. Dit bespaart niet alleen veel energie en geld, maar biedt Zwolle bovendien de kans om haar uitstoot van het broeikasgas CO2 tot nul terug te brengen. Zwolle kan dus een klimaatneutrale gemeente worden en hiermee een voorloper in de regio. De PvDV hoopt met deze laarzenactie de gemeenteraadsleden een duwtje in de goede richting te geven.

Wat: Overhandigen van laarzen aan raadsleden gemeente Zwolle Wanneer: Dinsdag 28 februari 19.15 uur Waar: Buiten voor het gemeentehuis, Grote Kerkplein 15 te Zwolle Beeld: Grote verzameling laarzen (ong. 200 paar) met Partij voor Droge Voeten logo; met voor elk van de raadsleden een gelabeld, eigen paar `Droge Voetenlaarzen

Klimaatbeleid van gemeenten kan op een grote steun van de bevolking rekenen, blijkt uit kiezersonderzoek van TNS-NIPO, in opdracht van de PvDV. Tweederde van de kiezers vindt namelijk dat klimaatbeleid een taak is voor gemeenten. Een ruime meerderheid van de kiezers vindt zelfs dat gemeenten verplicht moeten worden om duurzame producten te kopen, zoals groene stroom en energiezuinige lampen en kantoorapparatuur.

`De kiezer vraagt dus om een actief klimaatbeleid van gemeenten. GroenLinks/De Groenen, D66 en Plaatselijk Belang Zwolle willen werk maken van het klimaat, maar waar blijven de andere politieke partijen in Zwolle? Er valt veel meer te winnen dan alleen zetels', aldus Donald Pols van de Partij voor Droge Voeten.