Time : 3:36:05 PM
Date : Monday, February 27, 2006
Sender Name: Ovam

Brownfieldontwikkeling: de praktijk getoetst in Vlaanderen en Europa

INTERREG PROJECT IIIC/ BERI

Morgen 28 februari, komt in het Consciencegebouw te Brussel (zaal Hadewych) het BERI netwerk samen. BERI staat voor Brownfield European Regenation Initiative en is een INTERREG IIIC project. Het beoogt het stimuleren van brownfieldontwikkeling door het vormen van een Europees transnationaal netwerk waarin een nauwe samenwerking tot stand komt? Nadruk ligt op kennisuitwisseling, delen van praktijkervaring en samenwerken. Dit alles leidt tot de ontwikkelen van best practice benaderingen waardoor vooral lokale autoriteiten (steden) gestimuleerd en gesteund worden om brownfieldontwikkelingen aan te pakken. Voor Vlaanderen participeren de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en HAVILAND (Leuven).

Brownfieldontwikkeling is het geven van een nieuwe bestemming aan verontreinigde terreinen die op zich voor de markt niet aantrekkelijk lijken. De overheid zal hier veelal het initiatief nemen. De meest voorkomende doelstelling is daarbij, naast uiteraard de sanering zelf, het realiseren van economische herontwikkeling. Die kan zich vertalen in jobcreatie, het voor private partners weer aantrekkelijk maken van terreinen of zelfs het stimuleren van de economische ontwikkeling van een gans stadsgebied.

Specialisten uit Vlaanderen (Leuven), Ierland (Dublin), Frankrijk (Lyon), Groot-Brittanië (Bristol & Belfast), Estonia (Tallinn) en Duitsland (Rostock) lichten morgen vanuit de praktijk hun ervaringen toe.

De vertegenwoordigers van Lyon ('Carré de Soie) en Belfast (The Gasworks) gaan in op de impact op de lokale economie van brownfieldontwikkelingsprojecten en meer bepaald op de vraag of de vooropgestelde verwachtingen m.b.t. het stimuleren van de lokale economie, stadsontwikkeling en /of jobcreatie effectief ingelost worden.

Het samenbrengen van verschillende groepen met vaak zeer uiteenlopende belangen is een andere uitdaging bij brownfieldontwikkeling. Omwonenden stellen zich vragen over toekomstige impact op hun woonomgeving, lokale werkgevers/-nemers doen dit naar effect op tewerkstelling, de eventuele eigenaar naar return, archeologische groeperingen omtrent het behoud van het oorspronkelijke patrimonium. Tallinn (Ilmarine and the costal zone) en Bristol (The Harbourside) lichten hun aanpak en ervaringen toe.

Een derde thema dat aan bod komt is de sanering zelf, meer bepaald hoe ga je na of de geplande sanering een duurzaam effect zal hebben, welke saneringstechnieken worden best toegepast in welke omstandigheden, welke wettelijke procedures (verschillend van land tot land) moeten worden toegepast. Deze meer technische aspecten worden door Rostock (Silo Peninsula) en Leuven (De Leerlooierij) belicht.

Als slot komt het planningsproces aan bod: brownfieldontwikkeling is een breed gegeven met vele aspecten en betrokkenen. Dat wil zeggen dat een goede planning van strategisch belang is. Stockhom ( Hammarby Sjöstad) en Dublin (Smithfield Market/ Market Area): hoe bepaal je de doelstellingen van een project, in welke mate beïnvloeden deze de procesarchitectuur en dragen ze effectief bij aan de realastie van het project?

Het symposium start vanaf 9u30 en eindigt om 17u met een drink. Lunchpauze is voorzien tussen 12u45 en 13u45. Tijdens deze pauzes is er gelegenheid tot vraagstelling met de sprekers. U bent uiteraard van harte welkom!