Ingezonden persbericht


Amsterdam Anders/ De Groenen start campagne tegen de angst in de stad

Geen paniek!

Amsterdam Anders/ De Groenen start vandaag een campagne tegen de angst in de stad. Stickers met de tekst 'Geen paniek!' worden uitgedeeld om te plakken op symbolen die aanzetten tot angst en wantrouwen. Foto's daarvan worden geplaatst op www.aadg.nl/geenpaniek. Lijsttrekker Jupijn Haffmans: 'Amsterdam Anders/ De Groenen vindt dat de roep om veiligheid totaal doorgeslagen is en het omgekeerde bereikt wordt: mensen worden juist banger.'

Tegelijkertijd komt minister Donner samen met de gemeente Amsterdam met een nieuwe anti-terreurcampagne (www.nederlandtegenterrorisme.nl). Haffmans: 'Vlak voor de verkiezingen nog even angst zaaien; dat lijkt doelbewust kiezers beïnvloeden conservatief te stemmen.' De gemeente Amsterdam laat zich steeds vaker verleiden tot 'makkelijke' en contraproductieve oplossingen om overlast te bestrijden. In plaats van de oorzaken aan te pakken, neemt ze haar toevlucht tot repressieve maatregelen als preventief fouilleren, cameratoezicht en verboden zoals op samenscholen en blowen. Dit alles onder het motto 'als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen'.

Openbare ordespecialist Ivo Stumpe (nummer 3 op de lijst van Amsterdam Anders/ De Groenen) vindt dat een omkering van het recht op privacy: 'Inmiddels is iedereen verdacht totdat het tegendeel bewezen is. En daarvoor gaat de overheid ver, veel te ver.' Diverse juridische instanties (College Bescherming Persoonsgegevens, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, maar ook het Crisis Onderzoeksteam en instituut Clingendael) beamen dat, maar hun kritiek wordt ondergesneeuwd door angst en de behoefte alles onder controle te houden. Stumpe: 'Zo ga je regelrecht naar een politiestaat'.

De meeste maatregelen hebben ook weinig of geen effect. Preventief fouilleren is door de politie zelf al een cosmetische maatregel genoemd. Er worden relatief weinig wapens in beslag genomen, terwijl vele Amsterdammers tegen hun wil worden betast en om legitimatie gevraagd. Bepaalde Amsterdammers ook beduidend meer dan andere: vooral jongeren, allochtonen - met name in combinatie - en mensen die er anders uitzien worden de dupe. Nog meer wantrouwen tegenover de overheid is het gevolg. En de mensen op straat blijken zich er niet veiliger door te voelen. Net zomin door het hangen van camera's op alle straathoeken. Een recente evaluatie wees uit dat het veiligheidsgevoel niet minder wordt en het geweld ook niet: het verplaatst zich.

Lijsttrekker Haffmans vindt dat de overheid, de gemeente, niet de angst moet aanwakkeren, maar juist vertrouwen in haar burgers moet uitstralen: 'Alleen via die weg zul je het onderling wantrouwen doorbreken en de angst bestrijden. We moeten juist de dialoog aangaan met mensen met een 'afwijkende' mening in plaats van hen te criminaliseren.'