Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit/ GGD Gelre-IJssel

27 februari 2006

Twee miljoen euro voor onderzoek gezondheid oost-nederland

Onderzoeksfinancier ZonMW heeft bijna twee miljoen euro toegekend aan de Academische Werkplaats Agora. Agora, een samenwerkingsverband tussen GGD Gelre-IJssel en Wageningen Universiteit, gaat hiermee gedurende vier jaar toegepast onderzoek verrichten op het terrein van de openbare gezondheidszorg in Oost-Nederland.

De middelen worden ingezet voor het grootschalige project 'Gezond ouder worden', dat zich concentreert op de regio Oost-Nederland. Deze streek kenmerkt zich ten opzichte van andere gebieden in Nederland door het hoge aandeel ouderen in de bevolking. Dit geeft aan dat de vergrijzing van de bevolking in de regio al veel verder is opgetreden dan in Nederland als geheel. In sommige gemeenten ligt het percentage al rond de twintig procent terwijl dit voor Nederland pas verwacht wordt in 2020.

Vier onderzoekers gaan tot 2010 de kwaliteit van leven als gevolg van de aanzienlijke vergrijzing in Oost-Nederland verder onderzoeken. Met de twee miljoen euro worden drie omvangrijke projecten opgezet.

In een eerste project gaat het om het in kaart brengen van de belangrijkste factoren die gezond ouder worden positief kunnen beïnvloeden. Hierbij valt te denken aan actieve en sociale programma's om gezondheid te bevorderen, voorzieningen om langer zelfstandig te kunnen wonen en preventieprogramma's om ongelukken of ziekten te voorkomen.

In een ander project inventariseren de onderzoekers de wensen en behoeften van ouderenbonden, netwerken van ouderenorganisaties en andere maatschappelijke organisaties (zoals Stichting Welzijn Ouderen en Steunpunt Mantelzorg). Ook worden 65+-ers zelf ondervraagd over hun ideeën voor een goede gezondheid in deze levensfase. Op basis van deze uitkomsten wordt gekeken hoe de verschillende betrokkenen de handen ineen kunnen slaan. Hierbij spelen ook beleidsmedewerkers van gemeenten uit de regio een rol, juist ook omdat de lokale overheden een belangrijke functie vervullen bij de gezondheidszorg van ouderen, omdat zij uitvoering geven aan de nieuwe WMO-wet (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Het derde project zal hoofdzakelijk bestaan uit het ontwerpen en uitvoeren van een programma ter bevordering van gezondheid voor en door ouderen in de regio Oost-Nederland waarbij ook gekeken wordt of de inzet van de verschillende partijen en de investeringen het gewenste resultaat hebben opgeleverd.