Gemeente Enschede en Menzis: plan voor gezondheidscentrum

Menzis

De gemeente Enschede en zorgverzekeraar Menzis gaan voor de wijk Diekman de mogelijkheden onderzoeken voor de oprichting van een geïntegreerd eerstelijns gezondheidscentrum. Hiervoor tekenen vandaag wethouder Tymon de Weger en Roger van Boxtel van Menzis een intentieverklaring. Partijen willen met dit geïntegreerde gezondheidscentrum ook invulling gaan geven aan de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die per 1 januari 2007 wordt ingevoerd. Gemeenten en zorgverzekeraars worden dan verantwoordelijk voor delen van de AWBZ-zorg, waaronder thuiszorg.

Samen met Menzis heeft de gemeente Enschede de visie en uitgangspunten verkend om te komen tot een geïntegreerd eerstelijns gezondheidscentrum, eventueel gecombineerd met nieuwe voorzieningen voor wonen, zorg en welzijn. Menzis heeft een model ontwikkeld voor de organisatie en inrichting van geïntegreerde eerstelijnszorg centra, om ook in de toekomst de levering van kwalitatief verantwoorde eerstelijnsgezondheidszorg te kunnen garanderen.

Wethouder de Weger: 'Door de invoering van het nieuwe zorgstelsel en de WMO, in combinatie met veranderingen in de AWBZ, verschuiven verantwoordelijkheden voor goede zorg van de overheid naar zorgverzekeraars en gemeenten. Samen met Menzis pakken wij de kans om de eerstelijns gezondheidszorg in Enschede in combinatie met AWBZ-taken goed te regelen. Het gezondheidscentrum in Diekman is hiervoor de pilot.'

Volgens Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis, zullen zorgverzekeraars en gemeenten meer de regie gaan nemen voor een gesloten keten voor wonen, zorg en welzijn: 'Gemeenten en zorgverzekeraars moeten keuzes van klanten gaan ondersteunen met informatie en advies, maar vooral met uitstekende zorg en dienstverlening. De waarborg voor goede eerstelijnszorg is hiervoor de basis, die we samen met de gemeente Enschede in een pilot in Diekman gaan neerzetten. Naast een juiste prijs/kwaliteit van de voorzieningen en het doelmatig gebruik ervan staat uitstekende toegang tot de zorg voor iedereen bij Menzis voorop.'

Bestaande zorgverleners worden betrokken
Bij de opzet van het geïntegreerde eerstelijns gezondheidscentrum Diekman worden zorgverleners uit de nabije omgeving nadrukkelijk gestimuleerd om te participeren. Menzis en de gemeente Enschede zullen hiervoor bijeenkomsten organiseren, waarin nadere afspraken worden gemaakt. Zorgverleners krijgen hiervoor binnenkort een uitnodiging. Samen met hen willen Menzis en de gemeente Enschede nog dit jaar een bedrijfsplan opstellen om de haalbaarheid te onderzoeken van een vernieuwend eerstelijns gezondheidscentrum in combinatie met woonzorgzones.

Aanleiding
Het college van Enschede heeft in september 2004 een plan vastgesteld voor de spreiding en vestiging van de eerstelijns gezondheidszorg in Enschede. De toenmalige Stichting STELT en de Regionale Huisartsen Vereniging zijn bij het opstellen van dit plan betrokken en hebben hun instemming gegeven. Uit dit plan blijkt dat het gebied Varvik, Diekman, Getfert, Hogeland-Noord op termijn over onvoldoende huisartsen beschikt, omdat een aantal huisartsen met de praktijk zal stoppen. Daarom ontstaat er een witte vlek voor eerstelijns gezondheidszorg. De aangrenzende buurten Wooldrik, Hogeland Zuid en Leuriks zijn samen te klein om zelfstandig een eerstelijnscentrum te ontwikkelen. Uit een eerste verkenning blijkt dat het Diekmanterrein goede kansen biedt om een eerste lijnscentrum voor gezondheidszorg te vestigen.


Noot voor de redactie (