Time : 4:00:42 PM
Date : Monday, February 27, 2006
Sender Name: Fedichem

Vrijmaking van de elektriciteits- en aardgasmarkten in België: meer concentratie ... maar niet ten nadele van de concurrentie! Brussel, 27 februari 2006

Febeliec vertegenwoordigt de industriële grootverbruikers van energie in België.

Voor Febeliec toont de aankondiging van de geplande fusie tussen GdF en Suez opnieuw aan dat, voor een correcte marktwerking, de gereguleerde activiteiten, te weten het transport en de distributie van elektriciteit en gas, gescheiden moeten zijn van de activiteiten die onderworpen zijn aan de concurrentie. Deze banden zijn niet enkel ongezond, maar leiden ook tot de perceptie dat er voordelen voor de betrokken bedrijven aan zijn verbonden. Kortom, Elia en Fluxys dienen volledig onafhankelijk te zijn van de producenten en leveranciers van elektriciteit en gas.
Febeliec vraagt om de volledige scheiding tussen de gereguleerde activiteiten en de activiteiten die onderworpen zijn aan de concurrentie. Zij vraagt ook om een strikte controle door de regulatoren.

Daarenboven stelt Febeliec vast dat de kalender van de officiële voorstelling van de resultaten van de sectorenquête van het Directoraat-generaal Mededinging van de Europese Commissie van 16 februari samenvalt met de opeenvolgende aankondigingen van fusies. In de grond is de vrijmaking opgezet als middel om de concurrentie te versterken en om aan de verbruikers de voordelen te gunnen van een competitieve markt. Waar het evenwel op aan komt, is concurrentie te creëren in een sterk geconcentreerde markt, een markt die verticaal geïntegreerd is en waarvan de prijsmechanismen ontransparant blijven.

Febeliec rekent op de mededingingsautoriteiten, zowel op Europees als op nationaal niveau, om hun nauwkeurige en zorgvuldige analyse inzake het respect van de concurrentieregels en van de anti-trustwetgeving in Europa en in België verder te zetten, en om zonodig de nodige maatregelen te treffen.

Tenslotte komt Febeliec terug op de lijst van maatregelen die de Algemene Raad van de CREG unaniem heeft voorgesteld om de werking van de Belgische markt te verbeteren. Deze maatregelen zijn meer dan één jaar geleden aanbevolen en lijken nog altijd niet in realiteit te zijn omgezet. Zij zullen opnieuw moeten worden bekeken in het licht van de nieuwe situatie en na analyse door de
mededingingsautoriteiten.
Febeliec vraagt een overlegde en coherente uitvoering van maatregelen die de concurrentie bevorderen, de verticale integratie van de bedrijven opheffen, de onduidelijkheid van de prijsvormingmechanismen wegnemen en de terbeschikkingstelling van strategische informatie voor het geheel van de marktspelers verzekeren. Febeliec wenst op een constructieve manier mee te werken aan deze verschillende initiatieven en wenst ze in te schrijven in een coherent kader, in een strategische visie van het energiebeleid dat de verbruikers verdienen. Deze beslissingen zijn fundamenteel voor het vrijwaren van de industrie in Europa en het behoud van duizenden arbeidsplaatsen!

Informatie:
Luc Braet
Voorzitter Febeliec
(tel. 02 509 14 10, GSM: 0477 63 87 74, luc.braet@steelbel.be) Peter Claes
Ondervoorzitter Febeliec
(tel. 02 238 97 62, GSM: 0496 59 36 20, pclaes@fedichem.be)