Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Compensatie voor bomen rond Europaplein

ZuiderAmstel en directie Noord/Zuidlijn bereiken akkoord

Stadsdeel ZuiderAmstel gaat dit fonds beheren. Het fonds mag uitsluitend worden aangewend voor het in standhouden van de groenbalans in het stadsdeel. Hierover hebben de directie van de Noord/Zuidlijn en verantwoordelijk stadsdeelwethouder Paul Beving deze week een akkoord bereikt. Beving: "De onderhandelingen hebben lang geduurd, maar zijn zeer zorgvuldig verlopen en met een uitstekend resultaat. Met 450.000 euro kunnen we het groen dat verdwijnt, compenseren."

Al eerder hebben de wethouders Koldenhof en Adema in het bestuurlijk overleg Zuidas met wethouder Stadig afgesproken dat er vanuit het Groeifonds Groen

EUR 450.000,- extra beschikbaar gesteld zal worden om bomen van een royaal formaat te kunnen terugplanten. Tezamen met de bijdrage van de Noord/Zuidlijn is er dus EUR 900.000,= beschikbaar voor herstel van het groen op het Europaplein na voltooiing van de werkzaamheden.

400 bomen weg

In totaal verdwijnen er circa 400 bomen op en rondom het Europaplein, 97 exemplaren hiervan zijn of worden nog verplant. De compensatie geldt voor de gekapte bomen. Bij voorkeur komen bomen en ander groen straks terug op en rondom het Europaplein. Incidenteel mag dit `groenfonds' ook worden aangesproken voor groencompensatie elders in het stadsdeel. In samenhang met de aanleg van de Noord/Zuidlijn worden er plannen gemaakt voor de herinrichting van het Europaplein.