Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minder bureaucratie en meer toeristen naar Haarlem trekken

PvdA wil Haarlem als horecastad stimuleren

De PvdA wil Haarlem als horecastad stimuleren. Horecaondernemers moeten te maken krijgen met minder bureaucratie, de sluitingstijden van kroegen moeten worden vrijgelaten en de stad moet meer toeristen trekken. De plannen van de PvdA zullen aan de orde komen tijdens een wandeling door de stad, die PvdA en Koninklijk Horeca Nederland afdeling Haarlem vrijdag 3 maart gezamenlijk organiseren.

Kandidaat-raadslid Helga Koper (PvdA): "Horeca is belangrijk voor de Haarlemse economie. De PvdA wil het hen dan ook zo makkelijk mogelijk maken. Maar veel horecaondernemers ervaren een grote bureaucratie en regeldruk vanuit de overheid. Wij willen daar verandering in brengen. Om de bureaucratie voor horecaondernemers te verminderen moet er één loket komen waar zij terecht kunnen voor onder meer vergunningen en vragen. Elke ondernemer krijgt een eigen contactpersoon bij de gemeente, waardoor men niet meer met elkaar tegensprekende ambtenaren te maken krijgt. Ook moeten tegenstrijdige regels worden afgeschaft".

De PvdA wil uitgaan in Haarlem veiliger maken. Zo moet het goed functionerende portiersbeleid worden voortgezet. Ook is de PvdA al jaren voorstander van vrije sluitingstijden van de horeca in de stad. Koper: "Daardoor voorkom je dat iedereen tegelijk op straat komt te staan, wat veel overlast oplevert. De PvdA wil dat het experiment met vrije sluitingstijden wordt voortgezet en uitgebreid".

Daarnaast wil de PvdA het toerisme in de stad bevorderen. Koper: "Voor de horeca is het belangrijk dat er meer toeristen naar Haarlem komen. De PvdA wil dat VVV en Haarlem Promotie beter samenwerken om Haarlem internationaal op de kaart te zetten. Het informatiekantoor van deze twee organisaties zou aan of in de directe omgeving van de Grote Markt gevestigd moeten zijn. Zo kunnen toeristen veel beter worden geholpen dan met de huidige vestiging van de VVV bij het station".

Met name wil de PvdA meer jonge toeristen naar de stad toe trekken. Koper: "Wij willen dat er een speciaal informatiepunt voor jonge toeristen en internationale studenten komt. In onder meer Gent, Kopenhagen en Rotterdam bestaat er al iets soortgelijks onder de naam Use-it. In Haarlem zou dit informatiepunt kunnen worden opgezet als leerwerkbedrijf voor de studenten van hogeschool INHOLLAND. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: meer stageplekken voor studenten en een informatiepunt voor jonge toeristen".

PvdA en Koninklijk Horeca Nederland afdeling Haarlem organiseren vrijdag 3 maart een wandeling door de stad, waarbij het gemeentelijk horecabeleid besproken zal worden. Bij deze wandeling zal onder meer PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen te gast zijn. Belangstellenden kunnen meewandelen met de PvdA. Er wordt om 19:45 uur verzameld op de Grote Markt. Aansluitend op de wandeling organiseren de Jonge Socialisten in de PvdA Haarlem vanaf 22:00 uur een kroegentocht.

*** EINDE PERSBERICHT ***