PvdA Europees parlement


'Zet corrupte regimes op de zwarte lijst'

27 februari 2006

Max van den Berg

"Corruptie is een gigantisch probleem. Jaarlijks wordt meer dan 1 biljoen dollar aan steekpenningen betaald, dit kost Afrikaanse economieën 25 % van hun BNP. Het armste deel van de bevolking is steevast de dupe daarvan." Dit zegt Max van den Berg, leider van de PvdA in het Europees Parlement (EP) en rapporteur voor het EP over corruptie in ontwikkelingslanden.

'Zet corrupte regimes op de zwarte lijst'

"Corruptie is een gigantisch probleem. Jaarlijks wordt meer dan 1 biljoen dollar aan steekpenningen betaald, dit kost Afrikaanse economieën 25 % van hun BNP. Het armste deel van de bevolking is steevast de dupe daarvan."

Dit zegt Max van den Berg, leider van de PvdA in het Europees Parlement (EP) en rapporteur voor het EP over corruptie in ontwikkelingslanden. Van den Berg is dan ook verheugd over de beslissing van het Internationaal Monetair Fonds en diverse ontwikkelingslanden om nauwer te gaan samenwerken in de strijd tegen corruptie.

"Ik ben vooral opgetogen dat het plan ook aandacht besteed aan het betrekken van civiele organisaties, de pers en de rechterlijke macht in de strijd tegen corruptie. Deze tegenkracht in de maatschappij kan ervoor zorgen dat de politieke elite ter verantwoording geroepen wordt en niet meer ongestoord haar zakken kan vullen," aldus Max van den Berg.

Van den Berg kreeg vorige week grote steun in het Europees Parlement voor zijn verslag over corruptie en het effect daarvan op ontwikkelingslanden. Hij geeft daarin duidelijk aan dat de strijd tegen corruptie niet alleen binnen de ontwikkelingslanden gestreden moet worden, maar dat ook de VS en Europa een verantwoordelijkheid hebben om corruptie te voorkomen. Dikwijls spelen westerse banken en bedrijven een belangrijke rol bij het witwassen of het land uit sluizen van grote geldsommen.

Max van den Berg: "Daarom heb ik voorgesteld een zwarte lijst op te stellen met regimes en individuen waaraan geen mag worden uitgeleend. Doen banken dat toch, dan zijn zij zelf verantwoordelijk voor aflossing van de schuld wanneer de dictator verdreven is."

Het Europees Parlement behandelt het definitieve verslag van Van den Berg met daarin onder meer het voorstel voor de zwarte lijst in de week van 3 april 2006 in Straatsburg.