Thalys vestigt snelheidsrecord op spoor HSL-Zuid

Hsl-zuid

Thalys vestigt snelheidsrecord op spoor HSL-Zuid
Testtrein Thalys rijdt 331,1 km/uur en herhaalt dit op donderdag 2 maart

Zondag 26 februari heeft de speciaal omgebouwde Thalys-trein op het spoor van de HSL-Zuid tussen Rotterdam en de Belgische grens één keer een testrit met een snelheid van 331,1 km/uur uitgevoerd.
De testperiode van de Thalys is in volle gang. Vanaf 14 februari zijn allerlei testen uitgevoerd. Gisteren is éénmalig de maximum snelheid op het spoor (300 km/uur + 10%) bereikt. De testplanning geeft aan, dat op donderdag 2 maart het testprogramma de hele dag in het teken van deze maximale snelheid staat. Die dag rijdt de Thalys dus meerdere malen op maximaal vermogen heen en weer. De testplanning laat zich mede door het weer niet altijd sturen dus enig voorbehoud is op zijn plaats.

De afgelopen maanden zijn op het spoor van de HSL-Zuid door 3 dieseltreinen en een elektrische trein uitgebreide deeltesten uitgevoerd. Het spoor, de dekking van het communicatiesysteem GSM-R, de bovenleidingen en de werking van de zendbakens voor ERTMS zijn daarbij apart getest. In januari reed de elektrische locomotief Taurus een nieuw Nederlands snelheidsrecord door testen uit te voeren met ongeveer 250 km/uur.

Noot aan de redactie:

Op donderdag 2 maart zijn tussen 11.00 en 16.30 uur voorlichters van Rijkswaterstaat HSL-Zuid aanwezig in het Informatiecentrum HSL/A16 aan de Elleboog 2 in Breda. In het Informatiecentrum is informatie verkrijgbaar over de HSL-Zuid in het algemeen en de testfase in het bijzonder. De loop/fietsbrug boven de HSL-Zuid bij het Informatiecentrum is een goede locatie om de testen te fotograferen of te filmen. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat het hier een testfase betreft en dat de planning dus onder voorbehoud is. Onvoorziene omstandigheden als bijvoorbeeld slecht weer, kunnen van invloed zijn op de planning.
Het is niet mogelijk in de Thalys te filmen of fotograferen. Wel wordt er gezorgd voor fotomateriaal uit de cockpit van de trein. Media die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met de afdeling persvoorlichting, telefoonnummer 079-7973314. Wij worden graag vooraf op de hoogte gesteld van uw komst, zodat er woensdag 1 maart kan worden bevestigd of de testritten de dag erna daadwerkelijk met maximale snelheid plaatsvinden.

Afdeling persvoorlichting Rijkswaterstaat HSL-Zuid; telefoonnummer: 079-7973314, email: pers@hslzuid.nl

De HSL-Zuid is een project in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De nieuwe hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam, Rotterdam en Brussel/Parijs waarop Den Haag en Breda worden aangetakt, maakt deel uit van het Trans Europese Netwerk van hogesnelheidslijnen.