Gemeente Hoorn


Onderzoek verkeersveiligheid rond basisscholen

Persbericht d.d.: 27 februari 2006

Er komt een onderzoek naar de verkeersveiligheid rond alle basisscholen in de gemeente Hoorn. Het gaat om 25 basisscholen met in totaal 40 locaties. Verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng gaat het onderzoek uitvoeren.

De gemeente krijgt regelmatig vragen en klachten over de verkeersveiligheid bij basisscholen. De objectieve cijfers wijzen uit dat er geen sprake is van onveiligheid. Wel is er sprake van vooral subjectieve verkeersonveiligheid die veroorzaakt wordt door de steeds groter wordende drukte tijdens het in- en uitgaan van de basisscholen. Er is veelal sprake van jonge, onervaren verkeersdeelnemers, die speciale aandacht vragen. In 2004 en 2005 is vanuit de gemeente een aantal bijeenkomsten georganiseerd rondom het thema verkeersveiligheid rond basisscholen. Deze bijeenkomsten waren vooral gericht op gedragsbeïnvloeding. Daarnaast is door 3VO, mevrouw H. Zijtsel (verkeersouder), de PvdA, het CDA met GroenLinks, aandacht gevraagd voor dit onderwerp. De gemeenteraad van Hoorn onderkent de problemen en heeft ingestemd met het onderzoek.

Verkeersonveiligheid
Als gevolg van de verkeersonveiligheid gaan kinderen op steeds latere leeftijd zelfstandig naar school. Kinderen worden met de auto gebracht omdat de ouders de school - thuisroute en schoolomgeving als onveilig ervaren, maar ook omdat ouders vervolgens doorrijden naar het werk. Daarmee hangt ook het parkeer- en verkeersgedrag van sommige ouders/verzorgers, die zich niet houden aan de geldende verkeersregels, samen. Kinderen leren hierdoor niet om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Ouders moeten meer bewust worden gemaakt van hun parkeer- en verkeersgedrag.

Maatregelen
Op verschillende locaties zijn al maatregelen getroffen, evenals op de routes naar de scholen. Zo zijn bijvoorbeeld op fietspaden voetgangersoversteekplaatsen doorgetrokken, op de Grevelingenweg is een verhoogde versmalling aangelegd, er zijn palen geplaatst in de Kalbstraat om parkeren tegen te gaan en op diverse plaatsen staan borden `let op kinderen' en parkeerverboden.

Intensieve samenwerking
De problemen kunnen niet uitsluitend door fysieke maatregelen verholpen worden, maar vraagt ook om een intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen, zoals scholen, (verkeers)ouders, gemeente, politie, 3VO en de buurtbewoners. Per schoollocatie wordt een breed gedragen maatregelenpakket samengesteld, gericht op een verkeersveilige en overzichtelijke schoolomgeving.

Onderzoek
In april vindt een startbijeenkomst plaats met diverse belanghebbenden. Vervolgens start verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng in mei 2006 met het onderzoek. Vanaf mei 2007 wordt begonnen met de uitvoering van de maatregelen.
---