Gemeente Den Haag

"Nederland tegen terrorisme"

Gemeente Den Haag sluit aan bij de landelijke publiekscampagne "Nederland tegen terrorisme". Het college van B&W heeft hiertoe enige tijd geleden al besloten. Vanaf april dit jaar wordt de landelijke campagne doorvertaald in Den Haag. Het startsein voor de landelijke campagne "Nederland tegen terrorisme" is vandaag in Den Haag gegeven door de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), de heer Joustra.

Met de campagne laat de overheid zien dat er in Nederland dagelijks meer dan 200.000 professionals - van Koninklijke Marechaussee tot schoonmakers, van leraren tot wijkagenten, van treinconducteurs tot jongerenwerkers- nauw samenwerken om de kans op een terroristische aanslag tot een minimum te beperken. Verder geeft de campagne concreet aan wat burgers zelf kunnen doen om bij te dragen aan terrorismebestrijding.

Vanaf april campagne in Den Haag
De gemeente Den Haag is samen met NS, Schiphol en de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Utrecht als partner bij de campagne betrokken. Vanaf april sluiten de partners aan bij de campagne in hun eigen stad, de treinstations of de luchthaven. Het is de verwachting dat de Haagse campagne zich vooral richt op grote evenementen en rondom het openbaar vervoer in de stad. Hier zal aandacht zijn voor het handelingsperspectief: hoe kunnen burgers omgaan met verdachte situaties of pakketjes? Verder zal er binnen de lokale campagne specifieke aandacht zijn voor internationale groepen binnen de stad, zoals expats en ambassadepersoneel. Tot slot ontvangen inwoners van de stad informatie over wat de gemeente doet aan de bestrijding van terrorisme en wat zij hier zelf aan kunnen bijdragen. Hierbij worden de gebruikelijke gemeentelijke informatiekanalen ingezet.

Achtergrondinformatie
Zomer 2005 vond een onderzoek van NTS NIPO in opdracht van de NCTb en het Expertisecentrum Risicio- en crisiscommunicatie (ERC) plaats. Hieruit blijkt dat burgers in stijgende mate behoefte hebben aan informatie van de overheid over terrorisme. In 2005 was dat percentage 41%, vergeleken met 34% in 2004. Mensen die meer informatiebehoefte hebben, willen hoofdzakelijk weten wat de overheid doet (32%) en wat men zelf kan doen bij of na een aanslag (23%). Tevens blijkt dat 12% drukke plaatsen of evenementen mijdt en dat 5% van de ondervraagden niet meer met het openbaar vervoer reist.